Berita

Memupuk Generasi Peka Dan Bijak Tenaga Di Green Guardian Centre Pusat Sains NegaraKUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) -- Pelancaran pameran interaktif Green Guardian Centre di Pusat Sains Negara menyasarkan untuk memupuk generasi muda supaya memahami dan mengguna tenaga secara bijak sekali gus mendukung Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) demi kehidupan lebih sejahtera.

Timbalan Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air Akmal Nasrullah Mohd Nasir berkata menerusi pameran interaktif yang mula beroperasi hujung tahun lepas itu, pelbagai produk pandang dengar sebagai bahan pendidikan, dipersembahkan dalam bentuk mudah difahami yang sesuai dengan generasi muda khususnya pelajar sekolah rendah dan menengah rendah.

"Green Guardian Centre ini ialah (usaha) di bawah program Malaysia Energy Literacy Program (MELP) dan melalui MELP ini, sasaran kita adalah untuk menyediakan akses dan juga maklumat kepada orang ramai mengenai pemahaman kepada tenaga. 

"... ini juga sebahagian usaha untuk membantu golongan muda ini lebih memahami konsep tenaga yang ada pada hari ini," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran Program Kesedaran dan Peka Tenaga di sini hari ini. 

Beliau berkata pameran interaktif itu dijangka beroperasi sehingga hujung tahun depan di Pusat Sains Negara dan kira-kira 63,000 pengunjung mengunjungi pusat berkenaan sepanjang cuti sekolah selama seminggu bermula 24 Mei lepas.

Green Guardian Centre ialah inisiatif Tenaga Nasional Berhad (TNB) dengan kerjasama Yayasan Hijau Malaysia dan antara program MELP yang memberi akses kepada orang ramai terhadap ilmu kecekapan tenaga, tenaga boleh baharu dan penjanaan tenaga.

Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) menjadikan MELP yang diasaskan TNB pada hujung 2020 sebagai agenda nasional dengan mengembleng kerjasama kementerian dan agensi berkaitan bagi membangunkan masyarakat yang peka tenaga.

Akmal Nasrullah berkata Jawatankuasa Pemandu MELP yang disertai Suruhanjaya Tenaga (ST), Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA), TNB, Malaysian Green Technology Corporation (MGTC), Yayasan Hijau Malaysia, MyPower dan agensi-agensi berkaitan ditubuh untuk melaksanakan program di bawah inisiatif itu dengan lebih bersepadu serta menyeluruh.

Beliau berkata jawatankuasa berkenaan turut bercadang mengadakan perbincangan lanjut dengan pihak Kementerian Pendidikan (KPM) bagi meneliti langkah membantu pemahaman dari segi penggunaan tenaga dalam kalangan pelajar.

Sementara itu, Ketua Pegawai TNB Global Business Solutions (TGBS) Datuk Ahmad Hushairi Ibrahim berkata inisiatif peka tenaga dengan kerjasama Yayasan Hijau di Green Guardian ini menjadi satu lagi platform mengetengahkan MELP kepada masyarakat, khususnya kepada anak-anak yang bakal mewarisi kehidupan masa depan. 

"(Pameran ini) meliputi pengetahuan mengenai kecekapan tenaga, Tenaga Boleh Baharu (TBB) dan penjanaan tenaga. Semoga kaedah ini dapat membantu perubahan pemikiran serta membentuk sikap bijak tenaga generasi masa depan... rakyat yang peka dan bijak tenaga boleh menyumbang kepada kejayaan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) seiring sasaran negara neutral karbon menjelang 2050," katanya.

Beliau berkata syarikat utiliti itu akan berusaha mempercepat Peralihan Tenaga secara bertanggungjawab dalam menuju sifar bersih dengan menetapkan pengurangan 35 peratus intensiti pelepasan karbon dan 50 peratus kapasiti penjanaan arang batu menjelang 2035.

-- BERNAMA 

    Berita Lain-lain

Sektor Perindustrian Digalak Guna Motor Elektrik Berkecekapan Tinggi - St

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Sektor perindustrian dicadang supaya menggunakan motor elektrik berkecekapan tinggi dalam operasi mereka bagi memastikan penggunaan elektrik dapat dioptimumkan, sekali gus menjimatkan penggunaan tenaga.


Malaysia Boleh Terajui Aspek Sains, Teknologi, Peralihan Tenaga, Digital Dan Alam Sekitar - Pm

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Bernama) -- Malaysia boleh memainkan peranan penting dalam menerajui aspek berkaitan sains, teknologi, peralihan tenaga, digital dan kemampanan alam sekitar terutamanya menjelang kepengerusian ASEAN tahun hadapan


Pengekalan Tarif Elektrik Legakan Pengguna

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Keputusan kerajaan untuk mengekalkan tarif elektrik kepada semua pengguna di Semenanjung hingga 31 Dis ini amat melegakan dalam meringankan beban akibat inflasi dan kenaikan kos sara hidup.


    Main Sponsor


    Quotes© 2024 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]