Berita

Malaysia Libatkan Diri Secara Aktif Dengan Negara Asean Kukuhkan Ketersambungan Tenaga - Fadillah

Deputy Prime Minister Datuk Seri Fadillah Yusof delivering a keynote address at the ASEAN Green Hydrogen Conference 2024, today. Fadillah who also Minister of Energy Transition and Water Transformation, said Malaysia is actively engaged with its ASEAN counterparts to propel regional initiatives such as the ASEAN Power Grid, aimed at fortifying energy connectivity and security throughout the region. --fotoBERNAMA (2024) COPYRIGHT RESERVED

KUALA LUMPUR, 13 Mei (Bernama) -- Malaysia terlibat secara aktif dengan negara-negara ASEAN lain untuk memacu inisiatif serantau seperti Grid Kuasa ASEAN, yang bertujuan memperkukuh ketersambungan dan keselamatan tenaga elektrik di seluruh rantau ini, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata melalui pertukaran sumber, pengetahuan dan teknologi, Malaysia boleh mengatasi pelbagai halangan dan mempercepatkan penggunaan teknologi hijau dalam memupuk langkah kolektif ke arah kemampanan.

“Semasa kita mengenal pasti dan memperakui halangan-halangan di masa hadapan, daripada kerumitan teknologi kepada kekangan ekonomi, kita terus kekal teguh dalam komitmen kepada rangka kerja dasar yang fleksibel dan versatil.

“Rangka kerja ini akan memastikan pengurusan adaptif dan integrasi lancar bagi teknologi baru muncul, mendorong kita melangkah ke hadapan di tengah-tengah cabaran dinamik,” katanya dalam ucaptama pada Persidangan Hidrogen Hijau ASEAN 2024 di sini, hari ini.

Fadillah yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air berkata Malaysia akan terus terlibat dengan pihak berkepentingan utamanya dan mengekalkan dialog terbuka bagi memastikan strateginya kekal selaras dengan trend tempatan dan juga global, di samping mengemudi negara dengan mantap ke arah wawasan bersamanya untuk masa depan yang mampan.

Di pihak Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) Fadillah berkata ia akan terus bekerjasama secara proaktif dengan pelbagai kementerian, terutamanya Kementerian Ekonomi dan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri dalam membentuk persekitaran yang kondusif untuk memupuk pertumbuhan sektor tenaga negara.

Beliau berkata PETRA juga memperluaskan usaha kerjasamanya untuk menerima pelbagai sektor swasta, daripada utiliti kepada syarikat tenaga.

Sementara itu Fadillah dalam sidang media berkata negara perlu mencari alternatif tenaga lain seperti solar, hidrogen dan biomas yang lebih mapan, mesra alam dan mampu dibiayai oleh pengguna.

“Kalau kita tengok kedudukan tanah Semenanjung, keperluan tenaga begitu banyak, tetapi sumber kita mungkin makin kurang khususnya nanti bila arang batu dihapuskan, dan kita masa ini akan bergantung kepada gas, tetapi gas pula makin mahal sebab kita terpaksa import.

“Tetapi potensi besar juga perlu dilihat di Sarawak dan Sabah, malahan di Pulau Borneo itu sendiri yang berada di tengah-tengah ASEAN merupakan potensi untuk menjadi pembekal tenaga boleh baharu untuk masa akan datang,” katanya.

Persidangan dua hari bermula hari ini menyediakan pelbagai program, antaranya perbincangan panel, bengkel dan pameran yang mempamerkan teknologi tenaga hidrogen terkini daripada syarikat terkemuka dan syarikat pemula.

-- BERNAMA

 

 

 


 

    Berita Lain-lain

Sektor Perindustrian Digalak Guna Motor Elektrik Berkecekapan Tinggi - St

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Sektor perindustrian dicadang supaya menggunakan motor elektrik berkecekapan tinggi dalam operasi mereka bagi memastikan penggunaan elektrik dapat dioptimumkan, sekali gus menjimatkan penggunaan tenaga.


Malaysia Boleh Terajui Aspek Sains, Teknologi, Peralihan Tenaga, Digital Dan Alam Sekitar - Pm

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Bernama) -- Malaysia boleh memainkan peranan penting dalam menerajui aspek berkaitan sains, teknologi, peralihan tenaga, digital dan kemampanan alam sekitar terutamanya menjelang kepengerusian ASEAN tahun hadapan


Pengekalan Tarif Elektrik Legakan Pengguna

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Keputusan kerajaan untuk mengekalkan tarif elektrik kepada semua pengguna di Semenanjung hingga 31 Dis ini amat melegakan dalam meringankan beban akibat inflasi dan kenaikan kos sara hidup.


    Main Sponsor


    Quotes© 2024 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]