Berita

Kerajaan Cadang Bina Pusat Pengurusan Sisa Panel Solar

Image is AI generated/Bernama

KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) -- Kerajaan menerusi agensi kawal selia berkaitan sedang meneroka aspek pengurusan sisa panel solar yang dijangka meningkat secara mendadak apabila tempoh hayat atau pengoperasian loji jana kuasa solar tamat. 

Timbalan Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air Akmal Nasrullah Mohd Nasir berkata hal itu termasuk cadangan membangunkan pusat pengumpulan dan pemerolehan kembali panel solar secara khusus atau berpusat, serta menetapkan peluasan tanggungjawab pengeluar (extended producer responsibility) terhadap komponen atau panel solar yang digunakan.

“Mengenai pemasangan sistem solar di pedalaman dan luar bandar pula, Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air menyambut baik cadangan untuk bekerjasama dengan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah selaku kementerian yang bertanggungjawab merancang dan membangunkan infrastruktur luar bandar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2024 bagi kementeriannya di Dewan Rakyat semalam.

Sementara itu, Akmal Nasrullah berkata Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sedang membangunkan Program Ramalan dan Amaran Banjir bagi lembangan sungai utama negara.

Beliau berkata program itu melibatkan hebahan amaran banjir yang dikeluarkan Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN) dan dipanjangkan ke Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) yang bertindak sebagai penyelaras hebahan amaran kepada agensi penyelamat menerusi e-mel, portal, media cetak, media elektronik dan media sosial.

Selain itu katanya menerusi kerjasama dengan syarikat telekomunikasi, lebih lima juta hebahan perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) amaran banjir telah dikeluarkan semasa operasi ramalan banjir Monsun Timur Laut 2023/2024.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

Sarawak Komiited Utamakan Tenaga Bersih Bagi Tangani Ketidakkonsistenan Tenaga Boleh Baharu

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Kerajaan Sarawak komited untuk mengutamakan tenaga solar berskala besar, biotenaga termasuk biogas dan biojisim, pemprosesan sisa kepada tenaga serta kawasan storan hidro pam untuk menangani ‘intermittency’ (ketidakkonsistenan) tenaga boleh baharu (TBB) dan teknologi penjanaan tenaga bersih, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.


Kerajaan Pastikan Penggunaan Elektrik, Air Efektif Seiring Peningkatan Pusat Data - Liew

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Kerajaan akan memastikan penggunaan bekalan elektrik dan air secara efektif yang seiring dengan peningkatan pelaburan pusat data ke negara ini, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.


Kerajaan Jimat Rm10.5 Bilion Tenaga Kumulatif Dalam Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara - Petra

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) -- Penjimatan tenaga kumulatif dalam tempoh pelaksanaan Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara (NEEAP) sehingga kini adalah sebanyak 39,382 Gigawatt jam (GWj) bersamaan dengan RM10.5 bilion, kata Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA).


    Main Sponsor


    Quotes© 2024 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]