Berita

Solarvest Akan Pasang Sistem Kuasa Solar Di Lebih 300 Stesen Petronas

SolarvestĀ Holdings Bhd

KUALA LUMPUR, 5 Mac (Bernama) -- Cabang tenaga hijau Petronas, Gentari Sdn Bhd, melantik anak syarikat Solarvest Holdings Bhd, Solarvest Energy Sdn Bhd untuk memasang sistem kuasa solar di lebih 300 stesen Petronas di seluruh negara.

Solarvest dalam satu kenyataan berkata projek itu yang dianugerahkan oleh anak syarikat Gentari, Gentari Renewables Sdn Bhd, merupakan satu pencapaian utama dalam usaha peralihan tenaga Malaysia, menyumbang kepada matlamat tenaga bersih negara.

“Ia menunjukkan komitmen alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) yang semakin meningkat dalam industri minyak dan gas serta mengukuhkan kedudukan Solarvest sebagai pemain utama dalam peralihan tenaga Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Projek itu yang dijangka bermula bulan depan akan menyaksikan pemasangan kapasiti solar lebih daripada 5.4 megawatt puncak (MWp) di lebih daripada 300 stesen Petronas.

“Sistem solar ini dijangka beroperasi pada 2027 dan dianggarkan mengimbangi sekitar 5,035 tan pelepasan karbon dioksida setahun,” katanya.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Solarvest Davis Chong Chun Shiong berkata operasi minyak dan gas kini menyumbang kira-kira 15 peratus daripada jumlah pelepasan berkaitan tenaga di seluruh dunia, bersamaan dengan 5.1 bilion tan pelepasan gas rumah hijau.

“Projek ini menunjukkan potensi tenaga solar untuk menyahkarbon operasi perniagaan bahan api runcit.

“Perniagaan di Asia Tenggara sedang giat mencari penyelesaian untuk mengemudi peralihan tenaga. Dengan mengguna pakai penyelesaian tenaga boleh baharu seperti sistem fotovoltaik solar, perniagaan mengambil langkah padu bagi memacu kelestarian dan mengurangkan impak alam sekitar,” katanya.

-- BERNAMA

 

 

    Berita Lain-lain

Sektor Perindustrian Digalak Guna Motor Elektrik Berkecekapan Tinggi - St

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Sektor perindustrian dicadang supaya menggunakan motor elektrik berkecekapan tinggi dalam operasi mereka bagi memastikan penggunaan elektrik dapat dioptimumkan, sekali gus menjimatkan penggunaan tenaga.


Malaysia Boleh Terajui Aspek Sains, Teknologi, Peralihan Tenaga, Digital Dan Alam Sekitar - Pm

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Bernama) -- Malaysia boleh memainkan peranan penting dalam menerajui aspek berkaitan sains, teknologi, peralihan tenaga, digital dan kemampanan alam sekitar terutamanya menjelang kepengerusian ASEAN tahun hadapan


Pengekalan Tarif Elektrik Legakan Pengguna

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Keputusan kerajaan untuk mengekalkan tarif elektrik kepada semua pengguna di Semenanjung hingga 31 Dis ini amat melegakan dalam meringankan beban akibat inflasi dan kenaikan kos sara hidup.


    Main Sponsor


    Quotes© 2024 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]