Berita

Malaysia Pertimbang Nuklear Dalam Campuran Tenaga, Penelitian Lanjut Diperlukan

Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim (centre) launch of the second phase of the National Energy Transition Roadmap (NETR) at Kuala Convention Centre today. Also present, Natural Resources, Environment and Climate Change Minister Nik Nazmi Nik Ahmad (third, right) and Minister of Economy Rafizi Ramli (third, left). --fotoBERNAMA (2023) COPYRIGHT RESERVED

KUALA LUMPUR, 29 Ogos (Bernama) -- Malaysia tidak menolak penjanaan tenaga nuklear tetapi perlu membuat pertimbangan lanjut sebelum mengintegrasikannya ke dalam campuran tenaga negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata untuk menguruskan trilemma tenaga, negara tidak menolak sebarang usaha sambil mengiktiraf potensi reaktor modular kecil (SMR).

“Sudah tentu, kita melihat perancangan tetapi biasanya mana-mana pangsi utama, terutamanya pada sesuatu seperti nuklear, kita perlu bawa ke seluruh badan dan agensi pembuat keputusan kerajaan.

“Tetapi saya boleh katakan dengan jelas bahawa saya tidak fikir kita boleh memilih. Dan saya lebih suka menjadi agnostik, selagi ia memenuhi semua tuntutan kita, semua keperluan kita maka kita perlu tegas dalam keperluan kita,” katanya pada hari kedua Persidangan Peralihan Tenaga di sini hari ini.

Menyentuh sentimen Rafizi, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kerajaan sedang mempertimbangkan nuklear dalam campuran tenaganya berikutan dasar pelepasan karbon sifarnya.

Beliau berkata terdapat kebimbangan keselamatan dan keselamatan daripada orang ramai mengenai penjanaan tenaga nuklear.

"Kami menerimanya, tetapi dengan perubahan teknologi seperti SMR, ia adalah sesuatu yang tidak boleh kami tolak sama sekali," katanya.

-- BERNAMA
    Berita Lain-lain

Sarawak Komiited Utamakan Tenaga Bersih Bagi Tangani Ketidakkonsistenan Tenaga Boleh Baharu

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Kerajaan Sarawak komited untuk mengutamakan tenaga solar berskala besar, biotenaga termasuk biogas dan biojisim, pemprosesan sisa kepada tenaga serta kawasan storan hidro pam untuk menangani ‘intermittency’ (ketidakkonsistenan) tenaga boleh baharu (TBB) dan teknologi penjanaan tenaga bersih, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.


Kerajaan Pastikan Penggunaan Elektrik, Air Efektif Seiring Peningkatan Pusat Data - Liew

KUALA LUMPUR, 17 Julai (Bernama) -- Kerajaan akan memastikan penggunaan bekalan elektrik dan air secara efektif yang seiring dengan peningkatan pelaburan pusat data ke negara ini, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.


Kerajaan Jimat Rm10.5 Bilion Tenaga Kumulatif Dalam Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara - Petra

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) -- Penjimatan tenaga kumulatif dalam tempoh pelaksanaan Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara (NEEAP) sehingga kini adalah sebanyak 39,382 Gigawatt jam (GWj) bersamaan dengan RM10.5 bilion, kata Kementerian Peralihan Tenaga dan Transformasi Air (PETRA).


    Main Sponsor


    Quotes© 2024 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]