Berita

Malaysia Pertimbang Nuklear Dalam Campuran Tenaga, Penelitian Lanjut Diperlukan

Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim (centre) launch of the second phase of the National Energy Transition Roadmap (NETR) at Kuala Convention Centre today. Also present, Natural Resources, Environment and Climate Change Minister Nik Nazmi Nik Ahmad (third, right) and Minister of Economy Rafizi Ramli (third, left). --fotoBERNAMA (2023) COPYRIGHT RESERVED

KUALA LUMPUR, 29 Ogos (Bernama) -- Malaysia tidak menolak penjanaan tenaga nuklear tetapi perlu membuat pertimbangan lanjut sebelum mengintegrasikannya ke dalam campuran tenaga negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata untuk menguruskan trilemma tenaga, negara tidak menolak sebarang usaha sambil mengiktiraf potensi reaktor modular kecil (SMR).

“Sudah tentu, kita melihat perancangan tetapi biasanya mana-mana pangsi utama, terutamanya pada sesuatu seperti nuklear, kita perlu bawa ke seluruh badan dan agensi pembuat keputusan kerajaan.

“Tetapi saya boleh katakan dengan jelas bahawa saya tidak fikir kita boleh memilih. Dan saya lebih suka menjadi agnostik, selagi ia memenuhi semua tuntutan kita, semua keperluan kita maka kita perlu tegas dalam keperluan kita,” katanya pada hari kedua Persidangan Peralihan Tenaga di sini hari ini.

Menyentuh sentimen Rafizi, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kerajaan sedang mempertimbangkan nuklear dalam campuran tenaganya berikutan dasar pelepasan karbon sifarnya.

Beliau berkata terdapat kebimbangan keselamatan dan keselamatan daripada orang ramai mengenai penjanaan tenaga nuklear.

"Kami menerimanya, tetapi dengan perubahan teknologi seperti SMR, ia adalah sesuatu yang tidak boleh kami tolak sama sekali," katanya.

-- BERNAMA
    Berita Lain-lain

Sime Darby Property Meterai Mou Dengan Tnb Bagi Inisiatif Tenaga Solar

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) -- Sime Darby Property Bhd (SDP) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Tenaga Nasional Bhd (TNB), mengukuhkan komitmennya terhadap tenaga boleh baharu (TBB) dengan bekerjasama untuk meneroka dan membangunkan inisiatif tenaga mampan.


Persidangan Peralihan Tenaga Tnb Hasilkan Penyelesaian Strategik Kepada Peralihan Tenaga

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) -- Persidangan Peralihan Tenaga 2023 selama dua hari anjuran Tenaga Nasional Bhd (TNB) yang berakhir pada 29 Ogos, menyaksikan ia berjaya menjana perbincangan dan pengetahuan yang bermakna untuk menghasilkan penyelesaian yang komprehensif dan strategik kepada beberapa isu rumit berkaitan peralihan tenaga global.


Sarawak Sasar Pelet Kayu Sebagai Potensi Sumber Tenaga Boleh Baharu

SIBU, 18 Sept (Bernama) -- Pelet kayu berpotensi menjadi sumber tenaga boleh baharu untuk menjana grid elektrik Sarawak, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]