Berita

Sarawak Sasar Jana Tenaga Lapan Gigawatt Menjelang 2030 

Bakun Hydroelectric Dam

KUCHING, 3 Ogos (Bernama) -- Sarawak menetapkan sasaran penjanaan tenaga lapan gigawatt (GW) menerusi loji hidroelektriknya pada 2030.

Timbalan Menteri Tenaga dan Kelestarian Alam Sekitar negeri, Dr Hazland Abang Hipni berkata penjanaan itu diperlukan sektor perindustrian pada masa hadapan serta akan menyokong agenda ekonomi hidrogen Sarawak.

Beliau berkata sasaran itu boleh dicapai menerusi pelaksanaan solar terapung di loji hidroelektrik negeri ini bagi meningkat penjanaan kuasa.

“Kapasiti tenaga kita sekarang tidak mencukupi terutama untuk industri hidrogen pada masa hadapan yang memerlukan tenaga yang banyak.

“Sasaran lapan GW ini boleh dicapai menerusi solar terapung dan kita akan mula di empangan Batang Ai tidak lama lagi selain memperkenalkan empangan melata yang bertingkat,” katanya dalam sidang media di sini, pada Khamis.

Solar terapung atau fotovolta terapung (FPV) ialah panel solar yang dipasang pada struktur yang terapung di atas permukaan air, lazimnya di kawasan tasik.

Pada 31 Mei lepas, Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata tenaga hidro masih menjadi tumpuan utama sumber tenaga Sarawak dan telah menyarankan agar Sarawak Energy Bhd meneroka pembinaan empangan kuasa hidro di Sungai Trusan di Lawas.

Loji hidroelektrik pertama Sarawak Energy, empangan Batang Ai berkuasa 108 megawatt (MW) telah beroperasi pada 1985, diikuti oleh Bakun (2,400MW) pada 2011 dan Murum (944MW) pada 2014.

Pada masa ini, projek hidroelektrik Baleh (1,285MW) sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada 2027.

Jumlah kapasiti terpasang loji hidro besar Sarawak Energy ialah 3,452MW.

-- BERNAMA

 

 

    Berita Lain-lain

Malakoff Bekerjasama Dengan Syarikat Dubai Tinjau Peluang Berkaitan Loji Kuasa Fotovolta Solar

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Bernama) -- Malakoff Corporation Bhd bekerjasama dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar (Masdar) untuk mengenal pasti peluang perniagaan yang berpotensi melalui pelaburan dan pembangunan projek loji tenaga fotovolta solar dengan kapasiti agregat disasarkan sehingga 1,000 Megawatt (MW).


Mou Cypark-masdar Akan Tingkatkan Agenda Tenaga Boleh Diperbaharui

KUALA LUMPUR, 3 Dis (Bernama) -- Cypark Resources Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) strategik dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC juga dikenali sebagai Masdar, salah satu syarikat tenaga boleh diperbaharui terbesar di dunia untuk memajukan agenda tenaga boleh diperbaharui Malaysia.


Tangani Pelepasan Daripada Sektor Tenaga, Industri Jadi Tumpuan Malaysia Dalam Perubahan Iklim - Agong

Daripada Anas Abu Hassan

DUBAI, 1 Dis (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah menangani pelepasan daripada sektor tenaga dan industri menjadi tumpuan tindakan iklim Malaysia berikutan ia menyumbang sebahagian besar daripada jumlah pelepasan karbon negara.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]