Berita

Midf Research Positif Terhadap Peralihan Tenaga Kerajaan Menerusi NetrKUALA LUMPUR, 28 Julai (Bernama) -- MIDF Research positif terhadap inisiatif kerajaan untuk peralihan tenaga yang teratur untuk negara melalui pelancaran fasa satu Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) daripada perspektif sektor minyak dan gas (O&G).

“Kami yakin Malaysia mempunyai alat, aset dan kemahiran yang sesuai untuk mempelopori bahan api hidrogen dan penangkapan karbon dan penyimpanan di rantau ini,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

MIDF Research di peringkat global, sektor O&G telah mengalami pelupusan yang memihak kepada tenaga boleh diperbaharui (RE) dan bahan api lebih bersih.

“Bagaimanapun, berbanding dengan kelajuan penggunaan RE, kami percaya bahawa kadar pelupusan daripada O&G mungkin lebih pantas daripada yang diperlukan. Setakat Julai 2023, kira-kira AS$40.5 trilion (AS$1=RM4.54) telah dilupuskan daripada sektor itu sejak tahun 2014,” katanya.

Pada Khamis, Menteri Ekonomi Rafizi Ramli melancarkan NETR yang terdiri daripada 10 projek pemangkin utama bernilai RM25 bilion untuk dibangunkan dengan kerjasama sektor swasta termasuk pemerangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS), suis cekap dan hidrogen hijau.

Ia akan menggerakkan rancangan jangka panjang untuk meningkatkan bahagian kapasiti TBB kepada 70 peratus menjelang 2050 daripada 25 peratus ketika ini.

Pengumuman itu membentuk fasa pertama NETR di mana fasa dua akan menumpukan pada mewujudkan laluan rendah karbon, campuran tenaga nasional dan sasaran pengurangan pelepasan serta mengenal pasti pemboleh utama.

MIDF Research percaya bahawa bahan api hidrogen dan projek CCUS boleh membantu dalam pelaburan semula dalam sektor O&G untuk memastikan peralihan tenaga yang lancar dan teratur, seiring dengan aspirasi untuk karbon bersih-sifar dan neutraliti karbon merentas pelbagai pasaran.

“Dengan teknologi CCUS yang ada, bersama-sama dengan takungan gas yang semakin berkurangan di Malaysia, kami percaya ini boleh membantu Malaysia untuk merintis penggunaan bahan api hidrogen dalam industri dan penjanaan kuasa, melangkaui penggunaan semasa sebagai bahan api pengangkutan,” katanya. .

Walaupun penggunaan bahan api hidrogen masih di peringkat awal, MIDF Research berpendapat bahawa ia akan mengambil masa untuk kemajuan pesat teknologi baharu dan penggunaan kecerdasan buatan dan teknologi digital dalam infrastruktur untuk pemprosesan, penyimpanan, pengangkutan dan pembakaran hidrogen, sumber tenaga tersebut akan menjadi penting dalam merealisasikan agenda peralihan tenaga dalam masa terdekat.

Sementara itu, Hong Leong Investment Bank (HLIB) berkata pada 10 projek yang disenaraikan itu, Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah pun merancang untuk gabungan 4.0 gigawatt (GW) projek solar termasuk 1.0GW bersepadu zon RE dan 500-megawatt (MW) taman solar untuk memenuhi pasaran domestik dan eksport (berkemungkinan Singapura) dan juga bumbung solar 4.5MW.

“Kami faham bahawa projek-projek itu akan memberikan pertumbuhan pendapatan selanjutnya daripada segi pulangan yang berpotensi lebih tinggi (berbanding dengan Solar Skala Besar 1-4 sedia ada). Tambahan pula, TNB juga akan mendapat manfaat daripada caj roda tenaga yang berpotensi lebih tinggi untuk pasaran eksport (kerana ia dicadangkan untuk pulangan yang berbeza untuk pelaburan ke dalam infrastruktur eksport tenaga),” kata HLIB.

TNB menjangka untuk melabur RM35 bilion tambahan untuk peralihan tenaga selain daripada projek peralihan bukan tenaga sedia ada berjumlah RM54 bilion untuk 2025-2030, di mana kos itu boleh digantikan melalui tarif yang lebih tinggi untuk eksport TBB dan program hijau untuk pelanggan.

TNB juga menyokong trend baru pusat data di Malaysia yang memerlukan RE sebagai sebahagian daripada dasar kemampanan mereka, katanya.

-- BERNAMA
    Berita Lain-lain

Malakoff Bekerjasama Dengan Syarikat Dubai Tinjau Peluang Berkaitan Loji Kuasa Fotovolta Solar

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Bernama) -- Malakoff Corporation Bhd bekerjasama dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar (Masdar) untuk mengenal pasti peluang perniagaan yang berpotensi melalui pelaburan dan pembangunan projek loji tenaga fotovolta solar dengan kapasiti agregat disasarkan sehingga 1,000 Megawatt (MW).


Mou Cypark-masdar Akan Tingkatkan Agenda Tenaga Boleh Diperbaharui

KUALA LUMPUR, 3 Dis (Bernama) -- Cypark Resources Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) strategik dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC juga dikenali sebagai Masdar, salah satu syarikat tenaga boleh diperbaharui terbesar di dunia untuk memajukan agenda tenaga boleh diperbaharui Malaysia.


Tangani Pelepasan Daripada Sektor Tenaga, Industri Jadi Tumpuan Malaysia Dalam Perubahan Iklim - Agong

Daripada Anas Abu Hassan

DUBAI, 1 Dis (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah menangani pelepasan daripada sektor tenaga dan industri menjadi tumpuan tindakan iklim Malaysia berikutan ia menyumbang sebahagian besar daripada jumlah pelepasan karbon negara.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]