Berita

Uniten Pasang Sistem Solar Panel Berkapasiti 549 Kwp, Pastikan Kelestarian Tenaga

Photo: UNITEN

KUALA LUMPUR, 8 Julai (Bernama) -- Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) kini memiliki sistem solar panel atas bumbung berkapasiti 549 kWp iaitu di Bangunan Pengurusan dengan kapasiti 249 kWp dan Bangunan Kolej Kejuruteraan dengan kapasiti 300 kWp yang telah siap dipasang sepenuhnya pada 10 Mei lalu.

Timbalan Naib Canselor UNITEN Prof Datuk Dr Mohd Zamri Yusoff berkata pemasangan sistem tersebut merupakan inisiatif Perjanjian Bekalan Tenaga Boleh Baharu (SARE) yang telah ditandatangani di antara UNITEN, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan GSPARX Sdn Bhd (GSPARX) pada 7 April 2022.

Beliau berkata menerusi skim SARE itu dan sistem solar panel, UNITEN dapat menikmati kos pendahuluan sifar dalam pemasangan panel Fotovoltaik Solar (Solar PV), penjimatan kos elektrik yang dianggarkan sebanyak RM3.5 juta selama 25 tahun, serta kos kerja penyelenggaraan sifar termasuk pemantauan dan pembaikan dalam tempoh kontrak.

“Dengan pemasangan sistem Solar PV ini, UNITEN dapat mengukuhkan reputasinya sebagai universiti berfokuskan tenaga (The Energy University) yang menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui dan menyokong komitmen hala tuju kelestarian TNB ke arah pelepasan sifar bersih menjelang tahun 2050,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu, beliau memaklumkan UNITEN turut memiliki teknologi solar panel lain seperti sistem Senslar iaitu sistem solar panel yang diapungkan di tasik Masjid UNITEN dan sistem Nano Grid yang merangkumi teknologi solar panel nano dan ultra-kapasitor di Medan Selera Kolej Kejuruteraan UNITEN.

Beliau berkata pemasangan sistem tersebut diketuai oleh Pensyarah Kanan Institut Tenaga Lestari UNITEN Dr Ahmad Wafi Mahmood Zuhdi, dan Pensyarah Kolej Kejuruteraan UNITEN, Hanif Abdul Karim serta kumpulan dari GSparx.

-- BERNAMA

 

 

 

 

 

    Berita Lain-lain

Malakoff Bekerjasama Dengan Syarikat Dubai Tinjau Peluang Berkaitan Loji Kuasa Fotovolta Solar

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Bernama) -- Malakoff Corporation Bhd bekerjasama dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC-Masdar (Masdar) untuk mengenal pasti peluang perniagaan yang berpotensi melalui pelaburan dan pembangunan projek loji tenaga fotovolta solar dengan kapasiti agregat disasarkan sehingga 1,000 Megawatt (MW).


Mou Cypark-masdar Akan Tingkatkan Agenda Tenaga Boleh Diperbaharui

KUALA LUMPUR, 3 Dis (Bernama) -- Cypark Resources Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) strategik dengan Abu Dhabi Future Energy Company PJSC juga dikenali sebagai Masdar, salah satu syarikat tenaga boleh diperbaharui terbesar di dunia untuk memajukan agenda tenaga boleh diperbaharui Malaysia.


Tangani Pelepasan Daripada Sektor Tenaga, Industri Jadi Tumpuan Malaysia Dalam Perubahan Iklim - Agong

Daripada Anas Abu Hassan

DUBAI, 1 Dis (Bernama) -- Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah menangani pelepasan daripada sektor tenaga dan industri menjadi tumpuan tindakan iklim Malaysia berikutan ia menyumbang sebahagian besar daripada jumlah pelepasan karbon negara.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]