Berita

Peralihan tenaga: Presiden Petronas mahu usahakan penyelesaian yang boleh bertindak, pragmatik untuk ASEAN

Datuk Tengku Muhammad Taufik

Oleh M. Saraswathi

DAVOS (Switzerland), 19 Jan (Bernama) - Petronas akan membangunkan cerapan yang diperoleh pada Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos dan seterusnya memacu agenda untuk penyelesaian yang boleh diambil tindakan dan pragmatik dalam peralihan tenaga untuk Asean di Energy Asia 2023 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada Jun.

"Petronas sangat percaya bahawa kerjasama global akan menjadi satu-satunya cara untuk menghadapi ketidaktentuan dan kemeruapan yang berpanjangan yang kita lihat hari ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Tengku Muhammad Taufik.

"Kami percaya bahawa siri tindakan sempena perhimpunan di Davos juga mesti mempertimbangkan keperluan ekonomi di negara pesat membangun seperti Asean," katanya kepada Bernama di luar acara WEF.

Dalam hal ini, sebagai pemain tenaga yang beroperasi di tengah-tengah rantau ini, Petronas kekal dengan komitmennya untuk bekerjasama dengan pihak berkepentingan, rakan setara merentas industri dan rakan serantau dalam menangani peralihan tenaga dengan cara yang adil dan bertanggungjawab.

"Kami akan terus menunjukkan bahawa industri tenaga boleh menawarkan penyelesaian untuk membekalkan kepada dunia dengan tenaga yang diperlukan pada hari ini - produk yang lebih bersih dan berbeza," tambahnya.

Energy Asia 2023 yang akan diadakan selama empat hari bermula 26 Jun, 2023,  menghimpunkan pemimpin industri global, pelabur dan penggubal dasar untuk bergerak melangkaui ikrar dan menyelesaikan cabaran dalam peralihan tenaga bagi mencapai masa depan sifar bersih yang adil dan bertanggungjawab untuk Asia.

WEF, dengan tema pada tahun ini ialah “Kerjasama Dalam Dunia Terpisah: Menangani Krisis Mendesak, Mengendalikan Cabaran Masa Depan” diadakan di tengah-tengah pelbagai krisis yang hanya meningkatkan lagi perpecahan serta pemisahan landskap geopolitik dunia.

Ia bertujuan mempercepatkan kemajuan ke arah mencapai sasaran sifar bersih, alam sekitar yang positif.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Kerajaan tampung RM10.76 bilion subsidi bil elektrik dari Jan-Jun 2023

KUALA LUMPUR, 9 Mac (Bernama) -- Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM10.76 bilion bagi menampung subsidi bil elektrik untuk pengguna domestik dan pengguna bukan domestik kategori voltan rendah (LV) bagi tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2023.


Kuota tambahan 630 MW untuk pembangunan projek jana kuasa TBB

KUALA LUMPUR, 9 Mac (Bernama) -- Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) memperuntukkan kuota tambahan 630 megawatt (MW) untuk pembangunan projek penjanaan kuasa sumber tenaga boleh baharu (TBB), kata Menterinya Nik Nazmi Nik Ahmad.


Kerajaan timbang bekerjasama dengan industri dalam peralihan tenaga hijau menerusi insentif - Rafizi

KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Kerajaan akan menimbang bekerjasama dengan industri dalam usaha peralihan kepada tenaga hijau menerusi pemberian insentif dalam bentuk pembiayaan berstruktur dan bukan sebaliknya memberikan subsidi, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]