Berita

Telekosang Hydro capai IOD, dijangka jadi loji jana kuasa hidro ROR terbesar MalaysiaKUALA LUMPUR, 7 Nov (Bernama) -- Telekosang Hydro One Sdn Bhd mencapai tarikh pengoperasian awal (IOD) pada 5 Nov, 2022 untuk menjana dan membekalkan tenaga elektrik kepada sistem grid kuasa Sabah.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Isnin, Pengerusi Eksekutif Jentayu Sustainables Bhd merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Telekosang Hydro, Datuk Beroz Nikmal Mirdin berkata Telekosang Hydro disasarkan untuk menjadi antara loji jana kuasa hidro ‘run-of-river’ terbesar Malaysia dan dijangka menjana 245,000 megawatt-jam (MWh) elektrik setiap tahun.

“Ia menyediakan 1,000 peluang pekerjaan dan membolehkan pemindahan pengetahuan teknologi hijau ke Sabah,” katanya dalam kenyataan bersama pada Isnin.

Loji jana kuasa ‘run-of-river’ menggunakan aliran air dari sungai untuk memutar turbin. Lazimnya kemudahan ini hanya mempunyai sedikit atau tiada penyimpanan air.

Ia juga menyediakan bekalan elektrik berterusan, dengan beberapa fleksibiliti operasi untuk permintaan harian yang tidak menentu menerusi aliran air yang dikawal oleh kemudahan tersebut.

Beliau berkata IOD itu membuka laluan untuk Jentayu Sustainables memuktamadkan pengambilalihan Telekosang Hydro, menyokong aspirasi syarikat itu untuk menjadi peserta tenaga hijau utama di negara ini.

Beroz Nikmal berkata pengambilalihan Telekosang Hydro akan membolehkan syarikat turut menyediakan perkhidmatan sampingan di bawah Penyelesaian Kelestarian Bersepadu, seperti sijil tenaga boleh baharu (REC), nasihat karbon dan pengurusan karbon.

“Sebagai satu kumpulan, kami akan terus menyokong kelestarian sebagai nadi perniagaan dan dalam semua usaha kami -- termasuk usaha pemeliharaan dan pemulihan.

“Kami sedang memuktamadkan terma dan syarat untuk Jabatan Perhutanan Sabah (JPS) mengetuai usaha pemulihan dan penghutanan semula bagi memastikan pemuliharaan biodiversiti sekitar kawasan Telekosang Hydro,” katanya.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Peralihan tenaga: Presiden Petronas mahu usahakan penyelesaian yang boleh bertindak, pragmatik untuk ASEAN

Oleh M. Saraswathi

DAVOS (Switzerland), 19 Jan (Bernama) - Petronas akan membangunkan cerapan yang diperoleh pada Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos dan seterusnya memacu agenda untuk penyelesaian yang boleh diambil tindakan dan pragmatik dalam peralihan tenaga untuk Asean di Energy Asia 2023 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada Jun.


Malaysia gesa Irena terus sokong agenda peralihan tenaga serantau - Nik Nazmi

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Bernama) -- Malaysia menggesa Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa (IRENA) untuk terus menyokong agenda peralihan tenaga serantau berdasarkan keperluan tempatan dan realiti sosial.


Sarawak sasar tenaga hibrid, projek tenaga solar sebagai sumber tenaga boleh diperbaharui

KUCHING, 16 Jan (Bernama) -- Sarawak akan mempunyai kelebihan dalam pengeluaran sumber tenaga boleh diperbaharui (RE) keempat sekiranya kerjasamanya dalam projek RE hibrid baharu dengan syarikat antarabangsa terkemuka Shell untuk menghasilkan tenaga angin dan solar terbukti berjaya.


    Main Sponsor


    Quotes© 2023 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]