Berita

Kumbahan mentah mampu hasil gas butanol, etanol

Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man

CYBERJAYA, 8 Ogos (Bernama) -- Kajian rintis di Loji Rawatan Kumbahan Cyberjaya mendapati setiap 15 liter kumbahan mentah mampu menghasilkan 15 peratus gas butanol dan 1.5 peratus etanol.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kajian rintis Indah Water Konsortium (IWK) Sdn Bhd dan syarikat tempatan, EMB Business Sdn Bhd., di loji itu adalah selaras dengan usaha ke arah ekonomi kitaran dalam meneroka potensi sisa kumbahan sebagai satu sumber tenaga diperbaharui.

Beliau berkata setiap 15 liter kumbahan mentah itu mampu menghasilkan 15 peratus gas butanol untuk kegunaan bahan bakar gas memasak serta sumber bahan api untuk dapur mudah alih manakala 1.5 peratus etanol untuk kegunaan perubatan dan bahan api untuk kenderaan.

Berucap pada majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) antara IWK dan EMB bagi meneroka penghasilan etanol dan biogas bagi tujuan komersial, di sini, hari ini, Tuan Ibrahim berkata kerjasama itu mampu menukar sumber kumbahan yang dahulunya tiada nilai ekonomi namun kini mampu menjadi sumber baharu kepada negara.

"Ia juga mampu menyumbang kepada kerancakan ekonomi kitaran serta mengurangkan kebergantungan kepada sesuatu sumber sahaja," katanya.

Tuan Ibrahim berkata sektor pembentungan merupakan antara komponen kritikal dalam merealisasikan Transformasi Sektor Air 2040, dan lantaran itu, RM5.1 bilion diperuntukkan di bawah Rancangan Malaysia ke-11 RMK11), disusuli dengan RM1.75 bilion dalam Rolling Plan Pertama dan Kedua di bawah RMK12 bagi melaksanakan projek pembentungan di seluruh negara.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif IWK, Narendran Maniam berkata, IWK dan EMB bercadang untuk meningkatkan pengeluaran etanol dan biogas secara komersial.

Beliau berkata IWK sedang menganalisis kos untuk menghasilkan teknologi hijau tersebut dalam berskala besar dan menyasarkan untuk mengadakan satu loji kumbahan yang berupaya menghasilkan tenaga baharu itu secara komersial dalam tempoh dua hingga tiga tahun.

-- BERNAMA

 

 

    Berita Lain-lain

TNB labur RM21 bilion dalam program grid masa depan

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) sedang melabur sebanyak RM21 bilion dalam program Grid Masa Depan bagi tempoh 2022 hingga 2024 untuk meningkatkan ketersediaan dan kebolehpercayaan rangkaian penghantaran dan pembahagiannya.


Bajet 2023: Dasar tenaga negara yang menyeluruh perlu diwujudkan - Persatuan Penyelidikan Air & Tenaga

Oleh Nurunnasihah Ahmad Rashid

KUALA LUMPUR, 18 Sept (Bernama) -- Dasar tenaga negara yang komprehensif untuk memastikan parameter sosial, ekonomi dan alam sekitar dalam keadaan seimbang diperlukan, kata Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER).


TNB sediakan penyelesaian tenaga pintar, tenaga boleh baharu kepada pelanggan NUR Power

KUALA LUMPUR, Sept 5 (Bernama) --Tenaga Nasional Bhd (TNB) akan menyediakan penyelesaian tenaga pintar dan Tenaga Boleh Baharu (TBB) sebagai sumber utama elektrik masa hadapan kepada para pelanggan N.U.R Power Sdn Bhd (NUR Power) di kawasan perindustrian Kulim Hi-Tech Park (KHTP), Kedah, serta lain-lain kawasan berlesen di bawah NUR Power.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]