Berita

KeTSA bakal cadang pemberian subsidi bil elektrik bersasar - Takiyuddin

Datuk Seri Takiyuddin Hassan

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Bernama) -- Kementerian Tenaga dan Sumber Asli akan mencadangkan kepada Jemaah Menteri mengenai pemberian subsidi bil elektrik secara bersasar untuk tempoh kitaran Pelepasan Kos-Kos Tidak Seimbang (ICPT) yang akan datang.

Menteri berkenaan Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata selain itu, KeTSA merancang mengutamakan penggunaan bahan api paling murah untuk penjanaan elektrik yang merupakan antara pelan mitigasi jangka panjang bagi mengatasi krisis tenaga global dan kos ICPT yang dijangka meningkat. 

"Sekarang ini semua sama (golongan) M40 pun (menerima rebat) dua sen setiap kilowatt per jam (kWj), B40 dua sen dan T20 pun dua sen, semua menikmati rebat dua sen ini dalam bekalan elektrik negara kita.

"Tapi masa akan datang mungkin diperlukan bersasar, mungkin T20 akan dikenakan surcaj atau ICPT ini," katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat di sini hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Abdul Latiff Abdul Rahman (PAS-Kuala Krai) mengenai langkah kementerian untuk melindungi rakyat yang berhadapan dengan krisis tenaga global sehingga menyebabkan peningkatan kos harga bahan api.

Pada 24 Jun lepas, kerajaan bersetuju untuk menampung subsidi elektrik berjumlah RM5.8 bilion bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 meskipun berlaku peningkatan mendadak kos bahan api di pasaran global sebagai langkah mitigasi jangka pendek berdepan krisis tenaga global.

Takiyuddin berkata kementerian berkenaan turut menyediakan Pelan Pembangunan Penjanaan jangka masa panjang yang menetapkan hala tuju bagi perancangan pembekalan elektrik negara.

Katanya perkara itu termasuk mengurangkan kebergantungan terhadap bahan api import seperti arang batu secara berperingkat sekali gus kementerian itu menetapkan sasaran 31 peratus campuran tenaga boleh diperbaharui pada tahun 2025 dan 40 peratus pada tahun 2035.

Selain itu, beliau berkata bagi menggalakkan amalan berjimat cermat dalam penggunaan tenaga elektrik, Tenaga Nasional Berhad (TNB) mencetak jumlah subsidi yang diberikan kerajaan pada bil elektrik pengguna bermula bulan ini. 

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

TNB labur RM21 bilion dalam program grid masa depan

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) sedang melabur sebanyak RM21 bilion dalam program Grid Masa Depan bagi tempoh 2022 hingga 2024 untuk meningkatkan ketersediaan dan kebolehpercayaan rangkaian penghantaran dan pembahagiannya.


Bajet 2023: Dasar tenaga negara yang menyeluruh perlu diwujudkan - Persatuan Penyelidikan Air & Tenaga

Oleh Nurunnasihah Ahmad Rashid

KUALA LUMPUR, 18 Sept (Bernama) -- Dasar tenaga negara yang komprehensif untuk memastikan parameter sosial, ekonomi dan alam sekitar dalam keadaan seimbang diperlukan, kata Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER).


TNB sediakan penyelesaian tenaga pintar, tenaga boleh baharu kepada pelanggan NUR Power

KUALA LUMPUR, Sept 5 (Bernama) --Tenaga Nasional Bhd (TNB) akan menyediakan penyelesaian tenaga pintar dan Tenaga Boleh Baharu (TBB) sebagai sumber utama elektrik masa hadapan kepada para pelanggan N.U.R Power Sdn Bhd (NUR Power) di kawasan perindustrian Kulim Hi-Tech Park (KHTP), Kedah, serta lain-lain kawasan berlesen di bawah NUR Power.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, digitalsales@bernama.com ]