Berita

Proton lancar inisiatif tenaga solar di kilang Tanjung MalimKUALA LUMPUR, 24 Mac (Bernama) -- Proton telah melancarkan inisiatif tenaga solarnya di kilang Tanjung Malim bagi membantu pengeluar kereta nasional itu mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 11,536 tan setahun sambil menjimatkan kos utiliti.

Kemudahan tenaga solar Proton meliputi kawasan seluas 23.4 ekar yang menyediakan ruang parkir untuk 2,880 kereta dan digunakan sebagai tempat transit untuk kereta yang dikeluarkan di Tanjung Malim sebelum diedarkan ke seluruh negara, katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Kemudahan panel solar di tempat letak kereta itu, yang terbesar di Malaysia, diliputi oleh 20,544 panel solar dwi muka, yang dinamakan demikian kerana ia boleh menjana tenaga daripada cahaya matahari secara langsung pada bahagian atas serta pantulan cahaya matahari dari permukaan jalan dan kereta yang diletakkan di bawah panel tersebut.

Kereta yang baru dihasilkan juga turut dilindungi daripada unsur-unsur kerosakan di kawasan parkir itu. Gabungan tenaga yang dijana daripada kemudahan panel solar ialah 12 megawatt puncak (MWp), cukup untuk menampung sehingga 25 peratus daripada penggunaan kuasa di kilang itu.

Dibina dan ditauliahkan oleh Pekat Group dan rakan sekutunya MFP Solar, kemudahan panel solar tempat letak kereta itu boleh menjana 9MWp.

“Ia juga berpotensi untuk mengurangkan bil elektrik Proton sebanyak RM4.39 juta setahun dengan penjimatan sebanyak RM1.46 juta melalui 3MWp yang dijana melalui panel yang dipasang di atas bumbung kilang,” kata kenyataan itu lagi.

Syarikat itu melancarkan Proton Green Wheel dan Polisi Hijau pertamanya pada 2015, yang terdiri daripada lima fasa melibatkan sistem pengurusan tenaga; kecekapan tenaga; pengurusan sisa dan air; tenaga boleh diperbaharui melalui loji tenaga solar; dan mendigitalkan semua data tenaga Proton pada pelayan awan bagi memperkenalkan kecerdasan buatan dan analisis data besar.

Dalam tempoh lima tahun dari 2015 hingga 2020, inisiatif ini telah mencapai penjimatan bil elektrik sebanyak RM20 juta atau bersamaan penjimatan 55,000MWj dan lebih 40,000 tan pengurangan pelepasan karbon dioksida ke udara.

-- BERNAMA
    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]