Berita

Sultan Johor rasmi loji janakuasa komersial pertama di dunia guna turbin gas teknologi paling cekap

Pix credit to Sultan Ibrahim Sultan Iskandar official FB page

JOHOR BAHRU, 22 Mac -- Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini berkenan merasmikan Stesen Janakuasa Southern Power Generation (SPG) di Pasir Gudang, dekat sini, yang merupakan loji janakuasa komersial pertama di dunia menggunakan turbin gas berteknologi paling cekap.

Dimasyhurkan sebagai Sultan Ibrahim Power Plant, loji janakuasa berkenaan mampu menghasilkan 60 peratus tenaga elektrik dan kecekapan turbin gas berteknologi tinggi itu pula boleh menyumbang kepada pengurangan jejak karbon.

Menerusi hantaran di Facebook rasmi baginda hari ini, SPG berkenaan yang dibina dengan kos RM4.7 bilion itu telah siap sepenuhnya dan memulakan operasi komersial pada 1 Jan, 2021.

Pembinaan SPG itu yang merupakan gabungan usaha sama antara Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan SIPP Energy Sdn Bhd, dijangka menjadi satu mercu tanda pembangunan industri penjanaan elektrik di Johor dan selatan tanah air.

“Dengan beroperasinya stesen ini, ia secara tidak langsung merancakkan dan menggalakkan lagi usaha pelaburan dari dalam dan luar negara.

“Stesen ini juga menyediakan infrastruktur pembekalan tenaga elektrik yang mencukupi, berdaya harap serta stabil, sekali gus mampu menyakinkan pelabur untuk mengeluarkan modal menjalankan perniagaan di Johor,” menurut hantaran itu.

Sementara itu, TNB dalam satu kenyataan berasingan berkata Sultan Ibrahim menghabiskan masa kira-kira sejam di stesen berkenaan yang merupakan loji janakuasa komersial pertama di dunia yang menggunakan turbin gas 9HA.02 terbaharu dan berteknologi paling cekap dihasilkan oleh General Electric (GE).

“Sultan Ibrahim Power Plant menyalurkan 1,440 megawatt (MW) bekalan elektrik kepada Grid Nasional menerusi dua loji janakuasa turbin gas kitar padu (Combined Cycle Gas Turbine), masing-masing berkapasiti 720 MW mulai awal 2021.

“Ia menjadi satu daripada mercu tanda pembangunan industri penjanaan elektrik di Johor dan selatan tanah air dengan mengukuhkan lagi kapasiti penjanaan di Semenanjung Malaysia kepada 26,744.8 MW,” tambah TNB.

Syarikat utiliti itu berkata penjanaan tenaga dengan kaedah kitar padu Sultan Ibrahim Power Plant ini adalah teknologi alternatif mesra alam yang selaras dengan aspirasi TNB dalam mementingkan pembangunan mampan dan keharmonian alam.

Sultan Ibrahim Power Plant, yang dikendalikan dan disenggara sepenuhnya oleh anak syarikat TNB Power Generation Sdn Bhd (TNB Genco) dan TNB Repair and Maintenance Sdn Bhd (Remaco), juga telah mendapat pengiktirafan sebagai Plant of the Year 2021 oleh penerbitan industri penjanaan kuasa antarabangsa berpangkalan di Amerika Syarikat, POWER Magazine pada Julai 2021.

-- BERNAMA

 
    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]