Berita

UTP, Mestron Energy jalin kerjasama komersial tiang lampu jalan berkuasa solarKUALA LUMPUR, 14 Mac -- Universiti Teknologi Petronas (UTP) dan Mestron Energy Sdn Bhd (MESB) menjalinkan perkongsian strategik menerusi Perjanjian Pembangunan Bersama bagi pengkomersialan tiang lampu jalan berkuasa solar.

Menerusi kenyataan bersama hari ini, UTP dan MESB memaklumkan produk dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV) dan Kecerdikan Buatan (AI) itu, adalah untuk pemantauan visual oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), selain memberi peluang kepada pengguna lain membuat pemantauan keselamatan, kesihatan dan lain-lain dengan kos lebih rendah dan efektif.

Menurut kenyataan itu, teknologi tersebut akan dibangunkan, dipantau serta ditambah baik secara berterusan oleh pihak UTP dan MESB.

“Produk tersebut boleh ditempatkan di kawasan-kawasan yang tidak mempunyai bekalan elektrik seperti tebing sungai, tempat pembuangan sampah haram serta simpang jalan utama yang menjadi permasalahan kepada rakyat.

“Dengan kuasa kecerdikan buatan secara maya, amaran melalui aplikasi WhatsApp dan sistem pesanan ringkas (SMS) adalah (dihantar) terus kepada Pegawai Penguasa yang berkenaan secara ‘real time’ atau waktu sebenar dan melalui amaran awal tersebut, ia membolehkan tindakan pantas diambil,” menurut kenyataan itu

Pengkomersialan tiang lampu jalan berkuasa solar itu dijangka selesai Mei ini dan dipasarkan di Malaysia oleh MESB.

Produk tersebut boleh dibeli secara terus atau menerusi pajakan selama tujuh tahun bagi PBT dan agensi kerajaan lain di bawah skim Perbankan Islam.

-- BERNAMA 

    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]