Berita

Kerajaan Terengganu komited bawa masuk lebih banyak projek solar - SamsuriDUNGUN, 27 Jan -- Kerajaan negeri Terengganu komited untuk membawa masuk lebih banyak projek loji jana kuasa solar berskala besar (LSS) untuk merangsang pertumbuhan ekonomi negeri itu.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata projek berkenaan dapat memberi hasil kepada kerajaan negeri menerusi keuntungan pajakan tanah kepada syarikat swasta selain boleh memanfaatkan kawasan tanah terbiar.

"Ini merupakan komitmen kerajaan negeri untuk memastikan tanah yang tidak diguna dan terbiar, selain daripada untuk tujuan pertanian, penempatan rakyat dan perindustrian, dapat digunakan untuk penjanaan sumber Tenaga Boleh Baharu (TBB)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Projek Large Scale Solar 29.99 MWac Kenyir Gunkul Solar Sdn Bhd yang turut dihadiri Menteri Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA), Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Paka di sini, hari ini.

Katanya walaupun secara kasar kos untuk membangunkan sistem solar lebih tinggi, namun ia mampu memberi pulangan yang berlipat kali ganda kepada negara dalam bentuk pemuliharaan alam sekitar yang semakin terancam.

"Ini adalah antara langkah kerajaan untuk merangsangkan ekonomi dan juga mengurangkan jejak karbon negara dan ia juga bertujuan merancakkan pembangunan industri pembekalan elektrik negara khususnya industri TBB," katanya.

Sementara itu Pengarah Kenyir Gunkul Solar Sdn Bhd, Datuk Seri Ong Ah Hwa berkata pihaknya sangat berbesar hati kerana projek berkenaan menyumbang kepada inisiatif murni kerajaan dalam mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida demi memelihara lapisan ozon.

"Bagi memastikan projek ini berjalan lancar kami melabur lebih RM15 juta untuk naik taraf kondisi tanah yang asalnya adalah kawasan paya yang rendah.

"Tapak tanah ini akan dipulangkan selepas 21 tahun (tempoh pajakan) dan tapak ini kemudiannya dapat diguna pakai untuk tujuan pembangunan lain," katanya.

Ong berkata lebih 70 peratus tenaga kerja mahir bagi projek bernilai RM180 juta itu merupakan penduduk tempatan.

"Projek solar ini dapat memberi banyak impak positif dari segi keuntungan, meningkatkan nilai tanah serta menambah peluang pekerjaan," katanya yang berharap dapat mengambil bahagian dalam lebih banyak pembangunan projek solar di Terengganu pada masa hadapan.

-- BERNAMA

 
    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]