Berita

Proton mahu perkenal kenderaan NEV smart di ASEAN

Credit: Proton

KUALA LUMPUR, 19 Jan -- Proton Holdings Bhd telah menandatangani memorandum perjanjian (MoA) dengan smart Automobile Co Ltd (smart) untuk memperkenalkan rangkaian Kenderaan Tenaga Baharu (NEV) keluaran smart dalam pasaran automotif ASEAN yang giat berkembang.

Pembuat kereta nasional itu dalam satu kenyataan hari ini berkata perjanjian tersebut akan menyaksikan kedua-dua pihak bekerjasama melalui Proton Edar, yang akan dilantik sebagai pengimport, pengedar dan wakil jualan smart di Malaysia serta Thailand, dan smart Automobile (Nanning) Sales Co Ltd (anak syarikat milik penuh smart Automobile), akan menenuhi peranan sebagai gerbang masuk kenderaan smart ke rantau ini.

“Dengan MoA ini, Proton mengambil langkah pertama dalam perjalanan strategik NEVnya. Kami akan dapat pengalaman dalam menjual, perkhidmatan dan pengecasan NEV selain mampu membina set kemahiran yang perlukan untuk menjadi penggerak dalam sektor NEV yang sedang berkembang pesat di ASEAN.

“Ini juga merupakan peluang dalam memanfaatkan pangkalan pelanggan smart, yang akan membuka lebih banyak peluang kepada jenama Proton,” kata Pengerusi Proton, Syed Faisal Albar.

Berdasarkan unjuran Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), pasaran NEV akan berkembang kepada sekitar 10 juta unit di Asia Tenggara menjelang 2025.

Dengan portfolio produk kenderaan elektrik yang baharu, yang akan dilancarkan pada tahun-tahun akan datang, smart akan berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan pertumbuhan di rantau ini, katanya.

Proton juga berkata MoA itu akan membolehkan Proton Edar mewujudkan rangkaian jualan dan perkhidmatan pelbagai peringkat di Malaysia serta Thailand, selain mengadakan pusat pengalaman jenama dan beberapa lokasi jualan, menyediakan pasaran tempatan dengan perkhidmatan jualan serta selepas jualan untuk NEV smart.

 Pada masa ini, tiada rancangan untuk bekerjasama di luar prinsip perjanjian yang disetujui. 

Pada 2019, smart Automobile diasaskan sebagai usaha sama antara Mercedes-Benz dan Kumpulan Geely China, yang mempunyai pegangan kawalan dalam Proton.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]