Berita

Metronic Global memeterai perjanjian solar 25 tahun dengan Technology PP IndustriesKUALA LUMPUR, 13 Jan -- Metronic Global Bhd telah memeterai perjanjian pembelian tenaga solar (SPPA) dengan Technology PP Industries (Northern) Sdn Bhd di bawah model pajakan solar di Kedah.

Syarikat itu berkata SPPA itu telah diperolehi oleh subsidiari milik 70 peratusnya, Sinaran PPA Sdn Bhd, yang akan membangunkan, membiayai, mereka bentuk, membina, menguji, mentauliah, memiliki, mengendali, dan menyelenggara kemudahan penjanaan fotovoltan solar (PV) dengan kapasiti kira-kira 3,121 kilowatt (kWp) di Sungai Petani bagi penjanaan serta penghantaran tenaga PV solar kepada Technology PP.

"Tertakluk kepada pemenuhan atau pengecualian syarat-syarat terdahulu bagi pembinaan dan pemasangan kemudahan serta operasi komersial kemudahan itu, SPPA tersebut akan berkuat kuasa selama 25 tahun dari tarikh operasi komersial fasiliti berkenaan," kata kumpulan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Kumpulan itu dalam pengumuman berasingan berkata PPA Sinaran juga telah menandatangani SPPA dengan Wang You Polymer Industries Sdn Bhd bagi membangun, membiayai, mereka bentuk, membina, menguji, mentauliah, memiliki, mengendali dan menyelenggara kemudahan penjanaan PV solar dengan kapasiti kira-kira 1,000 kWp di Gurun, Kedah.

Menurut kumpulan itu, kedua-dua perjanjian tersebut dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan masa depan Metronic. 

Semasa ditutup hari ini, harga saham Metronic berada pada dua sen dengan 987,900 juta unit bertukar tangan.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]