Berita

19 keluarga Orang Asli di Kahang terima bekalan elektrikKLUANG, 3 Dis -- Setelah sekian lama hidup tanpa bekalan elektrik, akhirnya 19 keluarga yang tinggal di Kampung Orang Asli Berasau, Kahang, dekat sini, mampu menarik nafas lega apabila berpeluang menikmati kemudahan tersebut melalui tenaga solar di bawah program Sentuhan Harapan Mekar Johor@Kluang, bermula semalam.

Tok Batin kampung berkenaan, Sari Achu berkata dia dan lebih 70 penduduk di situ bersyukur apabila menerima kemudahan itu, memandangkan bekalan elektrik merupakan keperluan asas yang sangat penting.

Katanya ia lebih diperlukan setelah penularan pandemik COVID-19, apabila sesi pembelajaran anak-anak sama ada di bangku sekolah atau universiti perlu dilaksanakan secara dalam talian.

“Akibat ketiadaan bekalan elektrik, mereka ketinggalan dalam mengikuti kelas yang dijalankan dan kami cukup bersyukur apabila masing-masing kini dapat menghadiri kelas dalam talian.

“Kini setiap rumah diterangi lampu elektrik, malah kami juga boleh membeli peti sejuk untuk menyimpan makanan dan membeli mesin basuh,” katanya ketika ditemui semasa program Sentuhan Harapan Mekar Johor@Kluang, dekat sini, semalam.

Hadir merasmikan program anjuran Yayasan Petronas dengan kerjasama Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) serta Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) Johor itu, ialah Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan.

Sementara itu, Pengurus Besar Petronas Wilayah Selatan Sazli Zakaria berkata melalui program tanggungjawab sosial korporat (CSR) tersebut, sebanyak 11 rumah, dua rumah adat dan sebuah balai raya berpeluang menikmati bekalan tenaga elektrik melalui solar.

Katanya tenaga solar berkenaan mampu bertahan selama tiga hari sebelum perlu dicaj semula dan boleh membekalkan tenaga elektrik termasuk untuk lampu LED, kipas dan paling utama port USB bagi mengecas telefon pintar.

“Dengan penggunaan tenaga solar ini, mereka dapat berjimat sehingga RM450 sebulan berbanding menggunakan penjana elektrik diesel yang hanya mampu memberikan bekalan elektrik untuk lampu sahaja selama dua jam setiap hari.

“Pihak Yayasan Petronas turut mengajar sebahagian penduduk di kampung ini yang jaraknya 50 kilometer dari bandar Kluang, berkaitan penyelenggaraan asas pada panel solar yang dibekalkan agar dapat berfungsi dengan baik,” katanya.

Penempatan Orang Asli itu merupakan satu-satunya yang masih belum menerima bekalan elektrik atau akses rangkaian grid nasional di Johor kerana jaraknya yang agak jauh untuk menerima bekalan elektrik sedia ada.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]