Berita

Schneider Electric wujudkan rangka tindakan pematuhan kemampanan pusat dataKUALA LUMPUR, 2 Dis -- Penyedia penyelesaian digital tenaga dan automasi, Schneider Electric telah mewujudkan rangka kerja yang jelas bagaimana pusat data boleh mencapai pendekatan kelestarian alam sekitar yang holistik.

Rangka tindakan itu mengesyorkan pengendali pusat data dengan lima langkah untuk kemampanan: menetapkan strategi yang boleh diambil tindakan berani, melaksanakan reka bentuk pusat data yang cekap, memacu kecekapan dalam operasi, membeli tenaga boleh diperbaharui dan menyahkarbon rantaian bekalan.

“Dalam jangka panjang, pengendali pusat data di Malaysia dinasihatkan untuk membentuk perkongsian strategik dengan penyedia, penggubal undang-undang dan kerajaan untuk berusaha ke arah ekosistem yang mampan.

“Pengendali pusat data tidak seharusnya takut dengan perubahan peraturan, sebaliknya, mereka harus menggunakannya sebagai peluang untuk menerima masa depan yang lebih hijau dan melangkau sempadan komitmen kemampanan mereka,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Di bawah rangka tindakan itu, Schneider Electric berkata penggunaan pendekatan perundingan yang dipacu data akan membantu pengendali pusat data mencipta strategi yang boleh diambil tindakan dan mencapai cita-cita iklim dan kemampanan mereka.

Pengendali juga disyorkan untuk memanfaatkan perisian dan perkhidmatan digital untuk membolehkan keupayaan pemantauan jauh.

“Optimumkan jangka hayat dan kecekapan sistem anda dengan menentukan strategi yang jelas untuk penyelenggaraan dan pemodenan bagi mengguna sepenuhnya jangka hayat termasuk perkhidmatan kitar semula untuk produk akhir hayat bagi memastikan amalan terbaik ekonomi,” katanya.

Selain itu, pengendali juga mesti menilai jejak Skop 3 mereka (semua pelepasan tidak langsung daripada aktiviti organisasi), mengenal pasti dan melaksanakan strategi untuk memenuhi objektif penyahkarbonan, menggunakan penjejakan dan pelaporan prestasi digital untuk program penyahkarbonan mereka.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]