Berita

Rang undang-undang kecekapan dan konservasi tenaga dibentang tahun depan - Takiyuddin

Datuk Seri Takiyuddin Hassan (File pix)

KUALA LUMPUR, 30 Nov -- Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) akan membentangkan rang undang-undang berkaitan kecekapan dan konservasi tenaga pada persidangan Dewan Rakyat tahun depan.

Menterinya Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata penggubalan rang undang-undang itu akan membolehkan pengurusan permintaan tenaga termasuk tenaga termal diselaraskan secara komprehensif dan dikawal selia dengan lebih berkesan oleh Suruhanjaya Tenaga.

Katanya KeTSA sedang dalam peringkat penyediaan draf rang undang-undang berkenaan yang akan memperkukuhkan kerangka perundangan berkaitan kecekapan dan konservasi tenaga bagi memastikan keterlibatan secara menyeluruh di pelbagai peringkat institusi dan organisasi.

“Berdasarkan analisis oleh Suruhanjaya Tenaga, pelaksanaan Akta Kecekapan dan Konservasi Tenaga kelak akan berupaya menjimatkan penggunaan tenaga sebanyak 1,447 juta giga joule atau 258.4 juta tan pelepasan karbon dioksida.

“Ini bersamaan dengan penjimatan RM71.24 bilion bagi tempoh 16 tahun,” katanya ketika berucap pada majlis penyampaian hadiah Pertandingan Kecekapan Tenaga 2021 anjuran Suruhanjaya Tenaga di sini hari ini.

Mengulas lanjut Takiyuddin berkata pelaksanaan akta itu akan dapat mewujudkan lebih 1,500 peluang pekerjaan bagi jawatan pengurus tenaga berdaftar, juruaudit tenaga berdaftar dan pelatih untuk institusi latihan.

“Selain penguatkuasaan undang-undang, saya yakin kesedaran dan penghayatan orang awam tentang kecekapan tenaga amat penting dalam memastikan negara kita mencapai sasaran dan komitmen untuk mengurangkan pelepasan gas rumah kaca,” katanya.

Sementara itu Takiyuddin berkata setakat Oktober tahun ini, kerajaan berjaya menjimatkan penggunaan elektrik terkumpul sebanyak 4.3 peratus melalui inisiatif Pelan Tindakan Kecekapan Tenaga Negara (NEEAP) berbanding sasaran awal 3.9 peratus bagi tahun 2021.

Katanya kerajaan sebelum ini menetapkan sasaran pengurangan lapan peratus penggunaan elektrik menjelang 2025, bersamaan dengan 52,223 giga watt jam untuk tempoh 10 tahun menerusi inisiatif tersebut.

Takiyuddin turut memuji inisiatif Suruhanjaya Tenaga yang komited membudayakan kehidupan cekap tenaga dalam kalangan generasi muda, khususnya pelajar sekolah menerusi penganjuran pertandingan itu yang kini telah memasuki tahun ketujuh.

Program dan inisiatif kecekapan tenaga seumpama ini perlu diberi keutamaan dalam menyokong dasar dan aspirasi pembangunan negara, katanya.

-- BERNAMA

 

 

 

 
    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]