Berita

Sarawak bakal pengeluar hidrogen terbesar rantau ini - Abang Johari

Sarawak Chief Minister Tan Sri Abang Johari Tun Openg (center) during a gimmick of Sri Pertiwi Affordable Housing Project Ground Breaking Ceremony at MJC Batu Kawa today.

KUCHING, 23 Nov  -- Sarawak akan menjadi pengeluar dan pembekal terbesar bahan api hidrogen di rantau Asia Tenggara bermula 2023, kata Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg hari ini.

Abang Johari berkata Sarawak mempunyai keupayaan untuk mengeluar dan membekal tenaga hidrogen kerana mempunyai banyak sungai, di mana air sungai berkenaan boleh diproses untuk dijadikan bahan hidrogen untuk kegunaan kenderaan.

“Ada beberapa syarikat dari Korea, Jepun dan Australia telah menyatakan minat masing-masing untuk melabur dalam sektor pengeluaran tenaga hidrogen di negeri ini, dan ini bermakna kita sudah berada di landasan yang tepat untuk menjadikan Sarawak sebagai pengeluar hidrogen utama di rantau ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan upacara pecah tanah bagi pembinaan stesen pelbagai bahan api Petros (Petros Multifuel Station) di Bandar MJC, Batu Kawa di sini.

Abang Johari berkata Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), agensi yang dipertanggungjawab untuk projek pengeluaran hidrogen di negeri ini, meletakkan sasaran untuk menghasilkan 10,000 tan setahun bagi tempoh di antara 2023 dan 2025.

Abang Johari berkata kos bagi melaksanakan projek berkenaan adalah tinggi pada peringkat permulaannya, namun menjangkakan akan menjadi lebih rendah dalam tempoh lima hingga 10 tahun selepas itu.

Sementara itu, beliau berkata dalam jangka masa panjang stesen pelbagai bahan api yang serupa akan dibina di seluruh negeri, bermula dengan di Sibu, Miri, Bintulu dan Sri Aman, diikuti di sepanjang Lebuh Raya Pan Borneo dan Lebuh Raya Pesisir Pantai Sarawak.

Katanya, Sarawak mempunyai empat empangan, iaitu Batang Ai, Bakun, Murum dan Baleh untuk sumber hidrogen, dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan pembebasan karbon untuk memelihara kebersihan alam sekitar.

-- BERNAMA
    Berita Lain-lain

Tarif elektrik bagi pengguna di Semenanjung kekal

PUTRAJAYA, 27 Jun (Bernama) -- Pengguna domestik kategori kediaman serta pengguna bukan domestik seperti komersial dan industri di Semenanjung Malaysia tidak akan mengalami kenaikan bil elektrik bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Dis 2022 melalui pelarasan tarif elektrik di bawah pelaksanaan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).


Tiada kenaikan tarif elektrik, air: Pengguna domestik tarik nafas lega

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Pengumuman kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tarif elektrik dan air di Semenanjung memberikan kelegaan kepada pengguna domestik yang secara tidak langsung membantu meringankan kos sara hidup mereka.


Petronas kekalkan kedudukan sebagai jenama O&G paling kukuh dunia

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai jenama minyak dan gas (O&G) paling kukuh dunia untuk tahun ketiga berturut-turut, demikian menurut laporan tahunan Brand Finance 2022 mengenai jenama paling bernilai dan kukuh bagi sektor itu.


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]