Berita

OpenSys, Peoplender bekerjasama tawar pembiayaan kepada PKS untuk guna pakai tenaga solarKUALA LUMPUR, 14 Sept -- Anak syarikat OpenSys (M) Bhd, OpenSys Technologies Sdn Bhd bekerjasama dengan Peoplender Sdn Bhd, pengendali pasaran platform pembiayaan rakan setara  (P2P), Fundaztic, untuk membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mengamalkan penggunaan tenaga hijau melalui pelaburan solar.

OpenSys berkata Fundaztic akan menjadi pembiaya P2P pertama di platform buySolar OpenSys Technologies, yang menawarkan pembiayaan berjumlah RM5 juta kepada PKS yang berminat, katanya dalam satu kenyataan bersama hari ini.

buySolar adalah pasaran dalam talian sehenti yang menawarkan perkhidmatan pemasangan solar menyeluruh daripada aplikasi dalam talian, anggaran kos, pembiayaan sehinggalah kepada perkhidmatan selepas jualan.

Syarikat itu berkata pembiayaan akan disediakan untuk membiayai pembelian sistem solar yang berharga sehingga RM200,000 kepada setiap PKS.

Pembiayaan akan meliputi kos sistem, kos pemeteran tenaga bersih, pemasangan, dan kos profesional / pemasangan lain yang berkaitan.

Fundaztic akan mengumpulkan dana untuk pembiayaan berjangka tanpa cagaran sehingga 90 peratus daripada jumlah sebut harga akhir menggunakan platform P2P dalam taliannya.

Pelanggan buySolar yang berjaya kemudiannya akan membuat pembayaran bulanan dengan faedah kepada pelabur yang mengambil bahagian melalui Fundaztic sehingga akhir tempoh pembiayaan mereka.

"Kami melihat sambutan menggalakkan daripada peniagaan untuk memasang sistem fotovoltaik solar atas bumbung yang banyak memberi faedah seperti penjimatan kos, pulangan pelaburan yang lebih besar, dan kelestarian.

"Menerusi kerjasama buySolar dengan Fundaztic di platform kami, kami akan dapat menawarkan pelbagai pilihan pembiayaan yang dapat disesuaikan dengan keperluan dan bajet PKS yang berbeza," kata Ketua Pegawai Operasi OpenSys Technologies Luke Sebastian dalam kenyataan tersebut.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Serba Dinamik berkerjasama dengan KSTI bagi kemudahan internet di Sabah

KUALA LUMPUR, 22 Sept -- Syarikat penyedia capaian internet melalui teknologi satelit tempatan, Serba Dinamik Group Bhd (Serba Dinamik) telah membuat pemasangan ‘Proof of Concept’ (POC) (proses rintis) bagi capaian satelit internet Very Small Aperture Terminal (VSAT) di Kampung Betutai, Tuaran, Sabah.


UiTM Terengganu muncul IPT pertama laksana projek solar di negeri itu

DUNGUN, 21 Sept -- Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Terengganu terus melakar sejarah apabila muncul sebagai Institut Pengajian Tinggi (IPT) pertama yang memiliki stesen jana kuasa solar fotovolta di negeri itu.


SEDA Malaysia sambut ulang tahun ke-10

KUALA LUMPUR, 18 Sept -- Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA) hari ini melancarkan sambutan ulang tahun ke-10 menerusi majlis dalam talian yang dirasmikan oleh pengerusinya Lukanisman Awang Sauni hari ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2021 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]