Berita

Kerajaan akan lancar Dasar Tenaga Negara tidak lama lagi, kata MustapaKUALA LUMPUR, 15 Julai  -- Kerajaan akan melancarkan Dasar Tenaga Negara tidak lama lagi sebagai panduan kepada pembangunan sektor tenaga Malaysia, terutamanya dalam peralihan industri kepada masa depan rendah karbon, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata pandemik COVID-19 memberi peluang kepada industri tenaga untuk melaksanakan perubahan yang besar dan menerapkan kemampanan dengan mengamalkan kriteria alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dalam sektor perkhidmatan serta peralatan minyak dan gas (OGSE) walaupun terjejas oleh pandemik. 

“Di peringkat global, permintaan terhadap dana ESG meningkat 29 peratus kepada hampir US$1.7 trilion (US$1=RM4.19) pada suku akhir 2020,” katanya dalam ucapan pada siri pertama Forum Kemampanan OGSE Kebangsaan yang diadakan secara maya hari ini. 

Selain Pelan Tindakan Industri OGSE Kebangsaan 2021-2030 yang dilancarkan baru-baru ini, Dasar Tenaga Negara turut penting yang membolehkan perniagaan OGSE membuat keputusan hari ini untuk membantu membentuk masa depan yang lebih bersih dan mampan untuk generasi akan datang.

Pada masa ini, hanya terdapat 32 syarikat OGSE tempatan yang melaksanakan pelaporan kemampanan. 

Mustapa berkata amalan yang rendah menunjukkan kesedaran mengenai ESG kekal tidak sekata dalam kalangan penggiat OGSE - malah dalam kalangan syarikat senaraian awam - terutamanya dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Bagi mempersiapkan industri OGSE untuk perjalanan ESG, beliau berkata para penggiat perlu melengkapkan diri mereka dengan kemahiran dan pengetahuan yang tepat untuk menempuh perjalanan di hadapan.

Katanya industri perlu seiring dengan standard yang berubah-ubah, dan hari ini, bermakna menyepadukan ESG dalam amalan perniagaan akan kekal relevan dan kompetitif. 

“Kita berdepan dengan realiti bahawa mereka yang enggan berubah – atau berubah terlalu perlahan – mungkin akan ketinggalan atau tenggelam oleh persaingan,” katanya.

Sementara itu, Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Petroleum Resources Corporation (MPRC) Mohd Yazid Ja’afar berkata industri minyak dan gas (O&G) mempunyai lebih banyak tekanan untuk mematuhi keperluan ESG berikutan penggiat berada dalam penilaian yang tinggi berikutan sifat operasi mereka yang boleh memberi impak negatif kepada alam sekitar dan orang ramai secara amnya.

“Malah, dalam kad laporan industri ESG untuk O&G yang diterbitkan oleh S&P Global Ratings pada Februari tahun lepas, sektor itu mempunyai pendedahan negatif yang tinggi terhadap faktor alam sekitar dan sosial dalam jangka pendek, sederhana dan panjang,” katanya dalam pembentangannya pada forum tersebut. 

Bagaimanapun, Mohd Yazid berkata bukan mudah bagi syarikat untuk melaksanakan amalan mampan terutamanya untuk syarikat OGSE berikutan antara lainnya, pelaporan dan penilaian yang rumit. 

“Kami menyedari cabaran yang dihadapi oleh syarikat untuk mengamalkan konsep kemampanan ini tetapi ini merupakan langkah penting dalam usaha untuk mentransformasikan sektor ini menjadi kukuh dan berdaya tahan,” katanya, sambil menambah MPRC akan mengenal pasti inisiatif dan kerjasama untuk memastikan pelaksanaan amalan kemampanan yang lebih menyeluruh untuk sektor tersebut.

Forum Kemampanan OGSE Kebangsaan setengah hari itu merupakan anjuran bersama Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri dan MPRC. 

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Sapura Energy peroleh kontrak RM1.2 bilion di Malaysia, Thailand

KUALA LUMPUR, 21 Julai -- Sapura Energy Bhd berjaya memperoleh kontrak serta lanjutan kerja dengan nilai keseluruhannya RM1.2 bilion yang meliputi segmen kejuruteraan dan pembinaan (E&C), operasi dan penyelenggaraan (O&M) serta penggerudian di Malaysia dan Thailand.


Internet satelit MySurFi mula digunakan di daerah Jeli

KUALA LUMPUR, 21 Julai  -- Perkhidmatan penyambungan capaian Internet melalui teknologi satelit MySurFi, yang pertama seumpamanya di Kelantan mula digunakan di daerah Jeli, semalam.


Sarawak Energy, Pestech meterai perjanjian teroka tenaga alternatif boleh diperbaharui

KUCHING, 17 Julai -- Sarawak Energy Berhad (Sarawak Energy) menandatangani perjanjian dengan Pestech International Bhd melalui anak syarikatnya Pestech Energy Sdn Bhd untuk bekerjasama dalam projek penyelidikan bagi mencari penyelesaian tenaga alternatif yang bersih untuk menggantikan penjana diesel atau penyelesaian penyimpanan tenaga berasaskan kimia lain yang sebahagian besar digunakan pada elektrifikasi di luar bandar.


    Main Sponsor


    Quotes© 2021 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]