Berita

MPIA jangka lebih banyak peruntukan kuota dikeluarkan untuk industri solar PVKUALA LUMPUR, 12 April -- Malaysia sedang menyaksikan “pertumbuhan yang sangat positif" dalam segmen solar atas bumbung dan ladang solar berskala besar (LSS) industri solar fotovoltan negara, menurut Persatuan Perusahaan Industri Fotovolta Malaysia (MPIA).

Presiden MPIA, Davis Chong berkata lebih 2,400 megawatt (MW) projek LSS telah dianugerahkan setakat ini termasuk 823 MW dalam pakej LSS (LSS4) keempat yang disampaikan baru-baru ini.

Pada minggu pertama April, lebih daripada 100 permohonan MW telah dikemukakan oleh sektor komersial dan perindustrian. 

"Kami tidak akan terkejut jika kesemua 300 MW yang diperuntukkan untuk sektor komersial dan perindustrian diambil sepenuhnya menjelang pertengahan tahun ini. Kami menantikan lebih banyak peruntukan daripada kerajaan selepas pengambilan penuh tersebut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Chong berkata pertumbuhan itu boleh diterjemahkan ke dalam pencapaian terpenting bagi Malaysia daripada segi pencapaian kemampanan dan tenaga boleh diperbaharui. 

"Banyak perniagaan kini menggunakan sistem solar fotovoltan (PV) sebagai sebahagian daripada langkah mereka untuk mengurangkan kos menjalankan perniagaan kerana ia memberi mereka penjimatan yang ketara dalam bil tenaga. 

"Di samping itu, ia sangat positif kepada imej korporat mereka, dengan beberapa syarikat dapat menjual produk atau perkhidmatan mereka pada premium berbanding saingan mereka," katanya.

Beliau berkata Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) mengumumkan bahawa hampir 4,000 pemasangan pemeteran tenaga bersih (NEM) telah selesai menjelang akhir tahun lepas dan keseluruhan kuota 500 MW NEM di bawah program NEM 2.0 telah diambil sepenuhnya sebelum tarikh akhir 31 Dis 2020.

Seterusnya, tambahan kuota 500 MW telah diumumkan di bawah NEM 3.0. 

Permohonan NEM 3.0 untuk sektor kediaman dan kerajaan dibuka mulai 1 Feb manakala permohonan bagi sektor komersial dan perindustrian bermula 1 April.

MPIA dalam kenyataan itu, turut mengumumkan barisan jawatankuasa baharunya untuk penggal 2021-2023 yang dipilih pada mesyuarat agung tahunan persatuan yang ke-14 semasa 31 Mac lepas.

Selain Chong, jawatankuasa itu merangkumi Datuk Ir Muhammad Guntor Mansor Tobeng (naib presiden), Michael Leong (setiausaha), Joe Wong (penolong setiausaha) dan Samuel Soon (bendahari).

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Serba Dinamik berkerjasama dengan KSTI bagi kemudahan internet di Sabah

KUALA LUMPUR, 22 Sept -- Syarikat penyedia capaian internet melalui teknologi satelit tempatan, Serba Dinamik Group Bhd (Serba Dinamik) telah membuat pemasangan ‘Proof of Concept’ (POC) (proses rintis) bagi capaian satelit internet Very Small Aperture Terminal (VSAT) di Kampung Betutai, Tuaran, Sabah.


UiTM Terengganu muncul IPT pertama laksana projek solar di negeri itu

DUNGUN, 21 Sept -- Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Terengganu terus melakar sejarah apabila muncul sebagai Institut Pengajian Tinggi (IPT) pertama yang memiliki stesen jana kuasa solar fotovolta di negeri itu.


SEDA Malaysia sambut ulang tahun ke-10

KUALA LUMPUR, 18 Sept -- Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA) hari ini melancarkan sambutan ulang tahun ke-10 menerusi majlis dalam talian yang dirasmikan oleh pengerusinya Lukanisman Awang Sauni hari ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2021 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]