Berita

Bosch siap satu daripada pemasangan sistem PV atas bumbung terbesar Malaysia di Pulau PinangGEORGE TOWN, 22 Dis  -- Syarikat teknologi yang berpangkalan di Jerman, Bosch mengumumkan penyiapan satu daripada pemasangan sistem fotovoltaik solar (PV) atas bumbung terbesar di Malaysia di loji elektronik automotifnya di Pulau Pinang.

Menerusi kenyataan hari ini, Bosch berkata, kemudahan kuasa 3MWp baharu itu merangkumi 24,500 meter persegi ruang atas bumbung, bersamaan 3.5 padang bola sepak dengan standard FIFA.

“Melalui kerjasama dengan penyedia tenaga solar Blueleaf Energy, 4,500 MWh tenaga tambahan yang dijana (daripada pemasangan sistem PV solar) dijangka mengurangkan pelepasan 3,000 tan karbon dioksida  setahun.

“Ini diterjemahkan kepada sumbangan alam sekitar yang penting daripada loji ini, bersamaan penggunaan tenaga 1,300 isi rumah di Malaysia pada setiap tahun atau 700 kereta yang dipandu pada setiap tahun,” katanya.

Katanya, Bosch mengkhususkan bahagian atas bumbung berkeluasan 24,500 meter persegi bagi 7,500 panel solar manakala Blueleaf Energy terbabit dalam merekabentuk dan melaksanakan loji solar itu dan akan memiliki dan menguruskan aset PV.

Greencells Energy Asia Pacific, anak syarikat German Greencells Group iaitu penggiat utama tenaga hijau turut serta dalam projek berkenaan sebagai kontraktor kejuruteraan, perancangan dan pembinaan.

“Sistem ini dirancang dan dikendalikan di bawah Perjanjian Belian Tenaga berdasarkan penggunaan sendiri dan mencipta peluang mengeksport semula lebihan tenaga ke grid. Setakat ini, pemasangan Bosch di loji elektronik automotifnya merupakan sistem solar terbesar di Pulau Pinang di bawah Skim Pemeteran Tenaga Bersih,” katanya.

Pengarah Urusan Teknikal Loji Elektronik Automotif Bosch di Malaysia Dr Siegfried Skirl berkata Bosch telah mengambil langkah progresif ke arah mencapai keneutralan karbon.

Beliau berkata ia akan meneruskan pemasangan sistem solar PV di Malaysia berikutan kesinaran suria yang tinggi pada sepanjang tahun ini.

“Kami gembira dapat mencapai kejayaan ini menerusi tindakan iklim kami meskipun berlaku sekatan pergerakan, larangan perjalanan dan beberapa cabaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini akibat pandemik,” katanya sambil memaklumkan 18 peratus daripada penggunaan tenaga loji itu memanfaatkan matahari.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

Serba Dinamik dapat kontrak bernilai RM548.2 juta

KUALA LUMPUR, 18 Jan -- Penyedia perkhidmatan kejuruteraan bersepadu, Serba Dinamik Holdings Bhd memulakan tahun 2021 dengan mendapat 11 kontrak dalam operasi serta penggendalian (O&M), kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pengoperasian (EPCC) serta dalam maklumat, komunikasi dan teknologi (ICT).


Purata harga jualan gas asli turun kepada RM22.14/MMBtu dalam suku pertama

KUALA LUMPUR, 12 Jan -- Purata harga jualan gas asli untuk diguna pakai bagi Gas Malaysia Energy and Services Sdn Bhd dari 1 Jan hingga 31 Mac 2021, akan ditetapkan pada RM22.14/juta Unit Terma British (MMBtu). 


Advancecon memeterai perjanjian pembelian tenaga dengan dua syarikat

KUALA LUMPUR, 11 Jan -- Advancecon Holdings Bhd akan menjana jumlah kapasiti sebanyak 993.96 kilowatt (kWp) tenaga solar di bawah skim Pemeteran Tenaga Bersih berikutan pemeteraian perjanjian pembelian tenaga dengan dua syarikat hari ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2021 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]