Berita

FGV bina loji tenaga biogas tenaga boleh baharu terbesarnya di PahangKUALA LUMPUR, 28 Okt -- FGV Holdings Bhd (FGV) membina loji tenaga biogas di kilang minyak kelapa sawit Triang di Bera, Pahang, baru-baru ini, loji tenaga biogas tenaga boleh baharu terbesar syarikat itu setakat ini.

Dalam kenyataan hari ini, katanya loji itu mempunyai kapasiti sebanyak 2.4 megawatt (MW).

“Loji tenaga biogas Triang FGV telah beroperasi sepenuhnya selepas menerima Tarikh Permulaan Kuat Kuasa Tarif Galakan (FiTCD) daripada Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia pada 20 Okt, 2020,” katanya.

Melalui SEDA, FGV mendapat kuota untuk kapasiti eksport 2.0 MW ke grid nasional Tenaga Nasional Berhad untuk pengagihan ke 15,000 rumah di Felda Triang, Felda Sebertak, Felda Purun, Felda Bukit Kepayang dan Felda Tementi yang terletak dalam lingkungan 30 kilometer dari loji tenaga biogas itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Haris Fadzilah Hassan berkata loji tenaga biogas Triang FGV bertindak sebagai alternatif kepada penyedia tenaga hijau untuk TNB, yang mengurangkan risiko gangguan untuk memastikan aliran elektrik yang lebih baik dan stabil.

“Sejajar dengan agenda tenaga boleh baharu kerajaan, loji tenaga itu menawarkan satu bentuk tenaga boleh baharu yang cekap melalui biogas dari Efluen Kilang Minyak Kelapa Sawit (POME) yang mengurangkan keperluan untuk membakar lebih banyak arang batu atau gas asli yang berpotensi membahayakan alam sekitar,” katanya.

Loji tenaga itu turut menghasilkan biogas yang mencukupi untuk menjana tenaga yang dihantar ke pencawang elektrik TNB yang disambungkan ke grid nasional.

Pada penghantaran waktu puncak, FGV berkata loji tenaga biogas dapat menghasilkan sehingga 10 juta kilowatt-jam (kWh) setahun, yang membawa kepada pendapatan sebanyak RM5 juta setahun untuk Kilang Minyak Kelapa Sawit (POM).

Selain daripada loji tenaga biogas Triang, FGV kini memiliki empat loji biogas FiT sedia ada yang lain untuk mengeksport elektrik ke grid nasional yang terletak di Mersing dengan kapasiti 1.6 MW, serta di Maokil, Segamat dan Tenggaroh, masing-masing dengan kapasiti 1.2 MW.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

SESB dirombak bagi tambah baik bekalan elektrik Sabah - Bung Moktar

KOTA KINABALU, 13 Nov -- Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) yang mengurus bekalan elektrik di Sabah, akan distruktur semula secara besar-besaran bagi memastikannya mampu berdaya saing selain memberi perkhidmatan terbaik untuk rakyat negeri itu.


Serba Dinamik, UniMy meterai kerjasama untuk program latihan teknikal

KUALA LUMPUR, 9 Nov -- Serba Dinamik Group Bhd dan  University Malaysia of Computer Science & Engineering (UniMy) telah memeterai sijil kerjasama (Certificate of Collaboration) yang membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama dalam menjalankan latihan teknikal dan perkongsian teknologi, kepakaran serta program pensijilan yang diiktiraf oleh Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET), Politeknik Malaysia dari Terengganu.


KPower peroleh kontrak EPCC pertama di Indonesia pada RM54.6 juta

KUALA LUMPUR, 5 Nov -- Kumpulan Powernet Bhd (KPower) memperoleh kontrak kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pengoperasian (EPCC) pertama di Indonesia bernilaiĀ RM54.6 juta iaitu bagi loji jana kuasa hidro.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]