Berita

Prospek industri O&G kekal positif walaupun berdepan cabaranKUALA LUMPUR, 7 Okt -- Prospek keseluruhan industri minyak dan gas (O&G) kekal positif walaupun diasak cabaran impak penularan COVID-19 yang menyebabkan sektor tersebut mengalami penurunan ketara.

Ambank menerusi nota penyelidikan ekuitinya hari ini berkata, pandemik itu akan memberi kesan negatif bersih terhadap permintaan minyak global sehingga 2025 dengan anggaran 0.9 juta tong sehari di bawah paras ketika tempoh sebelum berlakunya COVID-19.

"Ini selepas mencatat penurunan sebanyak 23 juta tong pada April dan kira-kira tujuh juta tong pada Disember 2020," katanya.

Menurutnya, tinjauan 'Deep Dive Oil Market' oleh Rystad Energy yang juga syarikat tinjauan kajian dan perniagaan tenaga menunjukkan senario COVID-19 pada fasa berikutnya boleh menyebabkan penurunan sehingga tiga juta tong sehari menjelang akhir tahun ini.

"Ini menjadikan hanya 3.5 juta tong sehari pada Disember 2021 yang dijejaskan oleh penyusutan permintaan terhadap bahan api pesawat, gasolin, diesel dan bahan api lain," katanya.

Rystad turut mengunjurkan bahawa harga minyak akan meningkat mengikut senario mengikut kes kepada US$75 setong pada akhir 2022. 

"Sebarang peningkatannya akan mencecah lebih US$90 setong menjelang pertengahan 2022 dan diikuti dengan penyusutan lebih drastik kepada US$30 setong pada 2024 membabitkan potensi pelaburan," katanya.

Berikutan ketidaktentuan harga minyak mentah semasa, ia juga percaya kitaran penurunan tersebut telah mencecah paras terendahnya.

Pada 10.25 pagi ini, minyak mentah Brent yang juga penanda aras global berada pada paras US$41.49 setong.

"Dialog Group,  Serba Dinamik  Holdings dan Petronas Chemicals Group telah mencecah paras rendah manakala Petronas Gas pula menunjukkan strategi struktur modal yang optimum dengan pendapatan berdaya tahannya dapat diterjemahkan dalam bentuk hasil dividen yang menarik," demikian menurut Ambank.

Petronas Gas dan Petronas Chemical adalah syarikat utama di bawah Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

Selain itu, setakat 10.22 pagi ini, saham-saham Petronas Gas naik lapan sen kepada RM16.46, Petronas Chemical sebaliknya susut empat sen kepada RM5.96 manakala Dialog dan  Serba Dinamik  masing-masing tidak berubah pada RM3.80 dan RM1.62.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Anak syarikat TNB, MBS meterai perjanjian pemasangan panel solar

KUALA LUMPUR, 27 Okt -- Anak syarikat Tenaga Nasional Bhd (TNB), GSPARX Sdn Bhd (GSPARX) memeterai perjanjian dengan Majlis Bandaraya Seremban (MBS) untuk pemasangan panel solar di bumbung pejabat MBS.


Sarawak cadang eksport hidrogen hijau

KUCHING, 23 Okt -- Sarawak bercadang mengeksport hidrogen hijau ke luar negara dengan mewujudkan kilang menghasilkan gas itu di Bintulu melalui kerjasama dengan dua syarikat Jepun.


Sarawak Energy syarikat utiliti pertama Malaysia peroleh pinjaman berkaitan kelestarian

KUALA LUMPUR, 22 Okt  -- Sarawak Energy Bhd memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLL) bernilai RM100 juta dalam bentuk kemudahan kredit pusingan daripada CIMB Bank Bhd, menjadikannya syarikat utiliti pertama di negara ini dan syarikat dari Malaysia Timur pertama memperoleh pinjaman berkaitan dengan sasaran prestasi kelestarian boleh diukur (SPT). 


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]