Berita

Sapura Energy raih kontrak bernilai RM840 jutaKUALA LUMPUR, 17 Sept -- Kumpulan Sapura Energy telah memperoleh dua projek besar di Amerika Selatan serta kontrak penggerudian di Ivory Coast dengan gabungan nilai sebanyak RM840 juta, menjadikan jumlah projeknya setakat ini bagi tahun kewangan berakhir 31 Januari, 2021 kepada RM1 .6 bilion.

Penyedia penyelesaian minyak dan gas itu mendapat kontrak kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pemasangan untuk projek Amoca, Eni Mexico S de R L de CV, di kawasan Blok 1 luar pesisir Mexico, melalui anak syarikat milik penuhnya, Sapura Energy Mexicana SAPI de CV.

"Skop kontrak kerja itu merangkumi pengangkutan dan pemasangan Platform Amoca, kerja-kerja saluran paip dan dasar laut menghubungkan platform Amoca dan Mizton serta kemudahan pengeluaran, penyimpanan dan pemindahan terapung (FPSO),” kata syarikat itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Ia berkata kerja-kerja berkenaan dijangka siap pada suku keempat tahun kewangan yang berakhir pada 31 Januari, 2022.

Sementara itu, hubungan yang sudah lama terjalin antara Sapura Energy dengan syarikat minyak nasional Brazil, Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) adalah faktor kepada lanjutan kontrak penyewaan kapal dan perkhidmatan Navegacao Maritima SA (SNM) yang dimiliki 50 peratus oleh Sapura.

Skop kerja itu meliputi penyediaan perkhidmatan dan sewaan untuk pemasangan dan pemulihan paip fleksibel dengan menggunakan kapal sokongan pemasangan paip (PLSV), Sapura Esmeralda di perairan Brazil.

"Kontrak sedia ada dijangka selesai pada April, 2021 dan lanjutan kontrak 12 bulan itu akan berkuat kuasa serta merta selepas tempoh kontrak asal Sapura Esmeralda tamat," katanya.

SNM dimiliki sepenuhnya oleh Seabras Sapura Participacoes SA, usaha sama antara Sapura Offshore Sdn Bhd dan anak syarikat Seadrill Ltd.

Dalam pada itu, Sapura Energy, antara pemilik pelantar penggerudian terkemuka di dunia, sekali lagi menjalankan operasinya di Ivory Coast selepas anak syarikat milik penuhnya, Sapura Drilling Holdings Ltd meraih kontrak daripada Foxtrot International LDC untuk menyediakan perkhidmatan menerusi penyediaan pelantar penggerudian Sapura Berani.

Syarikat itu berkata ia akan menyediakan perkhidmatan pelantar penggerudian untuk tiga telaga di luar persisiran Ivory Coast mulai suku pertama bagi tahun kewangan berakhir 31 Januari, 2022, termasuk tambahan satu telaga sebagai pilihan.

"Menerusi kontrak ini, Sapura Energy akan mempunyai dua pelantar yang beroperasi di benua Afrika. Pelantar penggerudian ‘semi-submersible tender assisted’ Sapura Energy ketika ini beroperasi di luar persisiran Angola,” katanya.

Ia berkata cabang penggerudian Sapura Energy menyediakan perkhidmatan yang sama untuk kempen penerokaan penggerudian Foxtrot International LDC di Ivory Coast dari tahun 2015 hingga 2016.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Anak syarikat TNB, MBS meterai perjanjian pemasangan panel solar

KUALA LUMPUR, 27 Okt -- Anak syarikat Tenaga Nasional Bhd (TNB), GSPARX Sdn Bhd (GSPARX) memeterai perjanjian dengan Majlis Bandaraya Seremban (MBS) untuk pemasangan panel solar di bumbung pejabat MBS.


Sarawak cadang eksport hidrogen hijau

KUCHING, 23 Okt -- Sarawak bercadang mengeksport hidrogen hijau ke luar negara dengan mewujudkan kilang menghasilkan gas itu di Bintulu melalui kerjasama dengan dua syarikat Jepun.


Sarawak Energy syarikat utiliti pertama Malaysia peroleh pinjaman berkaitan kelestarian

KUALA LUMPUR, 22 Okt  -- Sarawak Energy Bhd memperoleh pinjaman berkaitan kelestarian (SLL) bernilai RM100 juta dalam bentuk kemudahan kredit pusingan daripada CIMB Bank Bhd, menjadikannya syarikat utiliti pertama di negara ini dan syarikat dari Malaysia Timur pertama memperoleh pinjaman berkaitan dengan sasaran prestasi kelestarian boleh diukur (SPT). 


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]