Berita

Firma penyelidikan positif dengan prospek industri minyak dan gasKUALA LUMPUR, 7 Sept -- Kebanyakan firma penyelidikan kekal positif terhadap tinjauan industri minyak dan gas (O&G) tempatan.

Ini meskipun dengan situasi tidak menentu harga-harga minyak mentah dan keputusan suku kedua yang kurang memberangsang dicatatkan oleh beberapa syarikat O&G yang tersenarai, termasuk Petronas.

Bergerak ke hadapan, Kenanga Research berkata ia hampir pasti bahawa separuh kedua tahun ini akan menyaksikan keputusan yang lebih baik berbanding separuh pertama, disokong oleh kenaikan semula harga minyak mentah selepas bulan April 2020 dan pelonggaran sekatan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Bagaimanapun, tahap pengeluaran dan aktiviti mungkin masih belum boleh kepada kembali ke paras sebelum pandemik sekurang-kurangnya untuk tempoh 12-18 bulan akan datang, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Memandangkan syarikat kini perlu melaksanakan langkah-langkah penjimatan kos dalam usaha memenuhi kewajipan membayar semula hutang, kami turut meramalkan lebih banyak rosot nilai, pelupusan, pembiayaan semula serta aktiviti penggabungan dan pengambilalihan dalam lingkungan sektor,” katanya.

Kenanga Research telah mengekalkan saranan “neutral” ke atas sektor ini.

Sementara itu, Maybank Investment Bank pula mengekalkan saranan positif untuk sektor ini memandangkan keputusan kewangan suku kedua 2020 Petronas yang lemah telahpun dijangkakan, sama seperti syarikat minyak global yang lain.

“Berikutan tinjauan tidak menentu ini, ia mungkin tidak dapat memenuhi komitmen dividen sebanyak RM24 bilion untuk tahun 2020. Petronas tidak akan memberhentikan pekerjanya tetapi tetapi pemotongan gaji akan dilaksanakan secara menyeluruh,” katanya.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Serba Dinamik kurangkan pergantungan kepada perolehan minyak

KUALA LUMPUR, 25 Sept -- Serba Dinamik Holdings Bhd menyasar untuk mengurangkan kebergantungan syarikat kepada perolehan minyak dan gas pada kira-kira 40 hingga 45 peratus menjelang 2022.


Industri minyak dan gas dijangka alami era penggabungan mega - Penganalisis

KUALA LUMPUR, 18 Sept -- Impak pandemik COVID-19 ke atas industri minyak dan gas, ditambah dengan aktivisme agenda hijau, boleh mendorong penggabungan dan penyatuan mega dalam kalangan syarikat utama industri ini, kata Penganalisis AmInvestment Bank Bhd, Alex Goh.


Petronas lunas bayaran penuh cukai jualan negeri tahun 2019 kepada Sarawak

KUCHING, 17 Sept -- Kerajaan negeri Sarawak telah menerima pembayaran penuh cukai jualan negeri (SST) sebanyak lima peratusĀ produk petroleum negeriĀ untuk 2019 daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas), kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]