Berita

PDT O&G teroka peluang perniagaan baharu dalam pembuatan dan pembekalan produk plastik JOHOR BAHRU, 27 Ogos -- PDT Oil & Gas Services Sdn Bhd (PDT O&G), anak syarikat milik penuh kerajaan negeri, bakal meneroka peluang perniagaan baharu dalam pembuatan dan pembekalan produk berasaskan plastik di Johor.

Potensi itu bakal dilihat melalui pemeteraian perjanjian antara syarikat itu dan PS Poly Pack Sdn Bhd (PS Poly Pack)  hari ini.

Menteri Besar Johor Datuk Ir Hasni Mohammad berkata kedua-dua syarikat itu akan bekerjasama dalam mempelbagaikan pelan perniagaan dalam bidang berkaitan, khususnya industri penghasilan produk plastik yang merupakan antara industri paling rancak dalam sektor pembuatan di Malaysia.

“Kita melihat perkara ini sebagai peluang yang baik bagi membantu PDT O&G memperluaskan pemasaran syarikat sebagai pemain industri minyak dan gas di Pengerang. 

“Dalam mempelbagaikan pelan perniagaan, PDT O&G perlu meneroka peluang lain di Pengerang supaya syarikat terus kekal dan kukuh dalam industri minyak dan gas serta tidak hanya bergantung kepada pemberian kontrak kerja perkhidmatan semata-mata,” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.

Terdahulu, Hasni menyaksikan pemeteraian perjanjian yang dihadiri Pengarah PDT O&G Mohd Shahrin Rahmat, Pengarah Urusan PS Poly Pack Mohd Zain Harun dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan YPJ Azman Mohamed Shah di Pejabat Menteri Besar Johor di Kota Iskandar, di sini.

Hasni berkata PDT O&G perlu terus berdaya saing dalam industri yang mencabar ini berikutan keadaan ekonomi yang kurang stabil.

“Justeru, perancangan strategik untuk jangka masa tiga tahun akan datang kini dirangka dengan mengambil kira perubahan iklim ekonomi dunia dan negeri Johor pada masa ini,” katanya. 

Selain perjanjian itu, PDT O&G menerusi anak syarikatnya, PDT Training Sdn Bhd turut memeterai perjanjian dengan Kumpulan Pendidikan YPJ (KPYPJ) melibatkan latihan kemahiran yang berkaitan di Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC). 

Hasni berkata latihan itu diharap dapat meningkatkan kepakaran teknikal, kemahiran pengurusan dan pendedahan projek mega menerusi perkongsian pengetahuan dan pengalaman kepada kontraktor di Johor.

“Kedua-dua perjanjian ini merupakan antara perancangan strategik PDT O&G dalam usaha meneroka perniagaan baharu yang berpotensi untuk membangunkan ekonomi syarikat di negeri ini,” katanya.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

Serba Dinamik kurangkan pergantungan kepada perolehan minyak

KUALA LUMPUR, 25 Sept -- Serba Dinamik Holdings Bhd menyasar untuk mengurangkan kebergantungan syarikat kepada perolehan minyak dan gas pada kira-kira 40 hingga 45 peratus menjelang 2022.


Industri minyak dan gas dijangka alami era penggabungan mega - Penganalisis

KUALA LUMPUR, 18 Sept -- Impak pandemik COVID-19 ke atas industri minyak dan gas, ditambah dengan aktivisme agenda hijau, boleh mendorong penggabungan dan penyatuan mega dalam kalangan syarikat utama industri ini, kata Penganalisis AmInvestment Bank Bhd, Alex Goh.


Petronas lunas bayaran penuh cukai jualan negeri tahun 2019 kepada Sarawak

KUCHING, 17 Sept -- Kerajaan negeri Sarawak telah menerima pembayaran penuh cukai jualan negeri (SST) sebanyak lima peratus produk petroleum negeri untuk 2019 daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas), kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]