Berita

UCT akan bina kemudahan pembuatan di Batu KawanKUALA LUMPUR, 30 Julai -- Ultra Clean Holdings Inc (UCT), pemaju dan pembekal subsistem kritikal yang tersenarai di NASDAQ Amerika Syarikat akan membina kemudahan pembuatan berkeluasan 300,000 kaki persegi di Taman Perindustrian Batu Kawan, Pulau Pinang.

Kemudahan itu dijadual memulakan pembinaan pada suku ketiga 2020 yang berpotensi memberi pekerjaan kepada 650 individu dalam tempoh lima tahun akan datang dalam bidang pengeluaran, kejuruteraan, penyelidikan dan pembangunan serta pengurusan kualiti.

 Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata projek itu akan menjadi penghubung kepada industri elektrik dan elektronik yang telah kukuh di Malaysia.

“Ia akan turut meningkatkan legasi negara sebagai destinasi pelaburan ideal di rantau ini yang menawarkan persekitaran perniagaan mampan bagi memenuhi strategi pelaburan menyeluruh pelabur,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata MITI dan agensi-agensinya kekal komited untuk meningkatkan pelaburan berasaskan teknologi tinggi, nilai tambah tinggi dan berasaskan pengetahuan di negara ini.

“Malaysia telah mewujudkan asas kukuh bagi syarikat pengilangan bernilai tinggi. Industri semikonduktor terus memacu pertumbuhan dengan menyokong percambahan 5G and IoT (Internet Pelbagai Benda),” katanya.

Menurut Mohamed Azmin, dengan perkembangan dan kemajuan pesat industri itu, Malaysia dijangka memanfaatkan peluang sedia ada dan berada dalam kedudukan baik sebagai pusat pembuatan berteknologi tinggi di Asia.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi UCT Vijay Chinnasami berkata syarikat itu berbangga menjadi rakan kerajaan dalam usaha mengembangkan kedudukannya di peringkat global sebagai sebahagian daripada rancangan pertumbuhan strategik syarikat itu.

“Kemudahan terkini itu akan memastikan kesinambungan perniagaan, membolehkan kami memberikan nilai lebih baik kepada pelanggan tempatan dan global serta memanfaatkan peluang pertumbuhan jangka panjang,” katanya.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

Serba Dinamik kurangkan pergantungan kepada perolehan minyak

KUALA LUMPUR, 25 Sept -- Serba Dinamik Holdings Bhd menyasar untuk mengurangkan kebergantungan syarikat kepada perolehan minyak dan gas pada kira-kira 40 hingga 45 peratus menjelang 2022.


Industri minyak dan gas dijangka alami era penggabungan mega - Penganalisis

KUALA LUMPUR, 18 Sept -- Impak pandemik COVID-19 ke atas industri minyak dan gas, ditambah dengan aktivisme agenda hijau, boleh mendorong penggabungan dan penyatuan mega dalam kalangan syarikat utama industri ini, kata Penganalisis AmInvestment Bank Bhd, Alex Goh.


Petronas lunas bayaran penuh cukai jualan negeri tahun 2019 kepada Sarawak

KUCHING, 17 Sept -- Kerajaan negeri Sarawak telah menerima pembayaran penuh cukai jualan negeri (SST) sebanyak lima peratus produk petroleum negeri untuk 2019 daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas), kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]