Berita

TNB kembalikan dividen, keuntungan kepada rakyat, kerajaan



Oleh Mikhail Raj Abdullah

KUALA LUMPUR, 23 Jun -- Kritikan bahawa Tenaga Nasional Bhd (TNB) bermotifkan keuntungan semata-mata mungkin ada kebenaran.

Hakikatnya, syarikat tenaga itu telah memberi semula kepada rakyat menerusi pembayaran dividen yang besar kepada kerajaan, yang dibelanjakan kembali dalam bentuk peruntukan pembangunan kepada rakyat.

Pembangunan itu adalah selain daripada sejumlah projek komuniti yang diwujudkan TNB untuk membantu rakyat dalam pelbagai bidang termasuk sektor sosial, ekonomi serta sukan.

Sememangnya amat dimengerti ketika ini rakyat tidak gembira menerima bil elektrik yang melambung tinggi apabila penggunaan pelanggan domestik melonjak sebanyak 20 hingga 50 peratus semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa.

Menyedari bebanan kewangan yang ditanggung rakyat, kerajaan bersama-sama TNB mengumumkan bantuan tambahan minggu lepas, Bantuan Prihatin Elektrik.

Justeru, ini akan memberi manfaat kepada 7.66 juta pengguna dalam kategori domestik dan kediaman di Semenanjung Malaysia termasuk empat juta pengguna yang akan menikmati bekalan elektrik secara percuma selama tiga bulan.

Langkah yang diperkenalkan itu adalah selain daripada potongan berterusan yang diberikan sejak April, yang akan ditunjukkan menerusi bil pengguna pada Julai.

Sebagai syarikat senaraian awam berstatus saham mewah di Bursa Malaysia dan berkedudukan kedua dalam kalangan 10 syarikat teratas, sudah pasti TNB bukanlah monopoli yang diurus dengan teruk.

Kecaman sedemikian adalah melulu.

Tidak tepat untuk mengatakan tarif tenaga itu tidak prihatin terhadap nasib rakyat yang terjejas akibat pandemik COVID-19 seperti dakwaan mereka bahawa TNB sepatutnya menurunkan tarif tersebut apabila harga minyak mentah susut.

TNB telah berkongsi keuntungannya dengan kerajaan dan rakyat selama hampir 71 tahun, sejak ia wujud.

Tidak dapat disangkalkan sama sekali bahawa berasaskan rekod prestasi kewangannya, TNB merupakan syarikat utiliti yang diuruskan secara profesional.

Infrastruktur dan warga kerjanya melebihi 35,000 orang telah membantu menyokong pembangunan negara menerusi penyediaan tenaga untuk pengoperasian industri, perniagaan dan ekonomi di samping memberi gemerlap cahaya kepada kediaman selama 71 tahun.

Berdasarkan struktur tarif yang ditetapkan oleh pihak berwajib, TNB berupaya mengembalikan keuntungan sebagai perbelanjaan modal, dividen dan pulangan kepada kerajaan serta projek-projek masyarakat melalui usaha keras pengurusannya.

Tidak dinafikan bahawa pembayaran dividen oleh syarikat permodalan tinggi seperti TNB adalah petunjuk jelas mengenai aliran tunainya yang tinggi dan kekuatan kewangannya.

Syarikat ini juga berperanan dalam memberikan dividen tinggi secara konsisten dari tahun ke tahun, jelas mencerminkan TNB merupakan sebuah syarikat yang kukuh dan boleh dipercayai sekali gus memberi manfaat kepada pelabur, pemegang saham serta rakyat.

Pada tahun kewangan lepas, TNB mencatatkan pembayaran dividen tertinggi berjumlah RM5.69 bilion.

Bagi tarif elektriknya pula, ia terdiri daripada dua komponen -- tarif asas dan Pelepasan Kos Tidak Seimbang (ICPT).

ICPT adalah mekanisme di bawah rangka kerja Peraturan Berasaskan Insentif (IBR) yang membolehkan TNB sebagai syarikat utiliti membuat perubahan, sama ada menerusi kenaikan atau pengurangan, bagi kos bahan bakar dan berkaitan penjanaan lain dalam tarif elektrik setiap enam bulan dalam bentuk rebat atau surcaj.

Suruhanjaya Tenaga sebagai pentadbir urus tenaga menentukan pengiraan dan metodologi ICPT, tertakluk kepada kelulusan kerajaan berdasarkan setiap enam bulan.

Manfaat ICPT kepada pengguna termasuklah harga elektrik yang telus dan adil, bekalan tenaga yang mencukupi, tiada gangguan dan boleh dipercayai serta boleh menggalakkan pengguna meningkatkan kecekapan tenaga.

Campuran bahan bakar penjanaan elektrik di Semenanjung Malaysia pada 2019 ialah 53.9 peratus arang batu, 42.3 peratus gas asli termasuk gas asli cecair (LNG), 3.2 peratus hidro dan lain-lain, dan 0.6 peratus solar.

Susulan campuran bahan bakar penjanaan tenaga di Semenanjung Malaysia, pergerakan harga minyak mentah tidak memberikan kesan secara langsung ke atas tarif elektrik.

Dalam usaha terus menyediakan tenaga kepada negara, TNB masih kekal menjadi antara 10 syarikat teratas di Bursa Malaysia serta di tempat kedua dengan permodalan pasaran berjumlah RM69.2 bilion setakat 6 Mei.

Setakat 6 Mei juga, antara pemegang sahamnya termasuk pemegang saham majoriti Khazanah Nasional Bhd yang memiliki 25.8 peratus ekuiti, Permodalan Nasional Bhd (PNB) memegang 18.1 peratus,  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dengan 16.7 peratus, Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) memiliki 6.7 peratus dan agensi kerajaan lain seperti Tabung Haji dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera menguasai 1.2 peratus.

-- BERNAMA

 

 

 


 




    Berita Lain-lain

Curi elektrik: ST dan TNB serbu dua premis melombong matawang kripto

PELABUHAN KLANG, 8 Julai -- Suruhanjaya Tenaga (ST) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) menyerbu dua premis perniagaan matawang kripto di Taman Pendamar Indah di sini, kerana disyaki beroperasi dengan mencuri bekalan elektrik.


Serba Dinamik jual 25.2 peratus kepentingan di syarikat tersenarai di Singapura, CSE Global

KUALA LUMPUR, 7 Julai -- Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) menjual keseluruhan 25.2 peratus kepentingan ekuitinya dalam syarikat teknologi tersenarai di Singapura, CSE Global Ltd di pasaran terbuka sebanyak RM177.33 juta.


Abang Johari tinjau Projek Hidroelektrik Baleh

KUCHING, 7 Julai  -- Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini melawat Projek Hidroelektrik Baleh (HEP) untuk melihat sendiri salah satu projek pembangunan infrastruktur strategik Sarawak, yang apabila siap kelak akan meningkatkan penjanaan tenaga hidro yang boleh diperbaharui dan jaminan tenaga elektrik untuk Sarawak.


    Main Sponsor


    Quotes



© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]