Berita

Pendigitalan normal baharu bantu usahawan kekal berdaya saing, mampan -- AzminKUALA LUMPUR, 1 Mei  --  Pendigitalan adalah langkah yang perlu diambil oleh usahawan untuk memastikan syarikat kekal berdaya saing dan kekal mampan dalam persekitaran normal baharu di mana tenaga kerja terpaksa berdepan dengan pelbagai impak pandemik COVID-19.  

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berpendapat bahawa dalam situasi ini tenaga kerja di Malaysia amat cepat menyesuaikan diri dengan keperluan mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

Menurutnya, dalam berhadapan dengan cabaran ini, pekerja dan majikan telah berjaya meningkatkan penggunaan teknologi digital demi memudahcara tugasan dan ini telah meninggikan produktiviti serta keberkesanan proses.

"Perubahan ini juga melambangkan hala tuju Malaysia ke arah menjadi sebuah negara yang maju dan seiring dengan Matlamat Pembangunan Mampan yang menekankan kemampanan dalam pekerjaan, kesihatan yang baik, kesejahteraan hidup dan kerjasama strategik," katanya dalam perutusan Hari Pekerja Tahun 2020, yang dikeluarkan hari ini.

Mohamed Azmin berkata kedudukan daya saing ekonomi Malaysia bergantung kepada usaha untuk meningkatkan kepakaran dan kemahiran pekerja

Justeru, majikan perlu mengambil inisiatif untuk sentiasa memberi latihan yang terbaik bagi meningkatkan kepakaran pekerja. 

"Dalam konteks sekarang, penekanan juga perlu diberikan dalam kebersihan diri, pelaksanaan penjarakan sosial dan lain-lain amalan kesihatan semasa melakukan tugas," katanya.

Menurutnya, perubahan ini bukan sahaja membantu meningkatkan kecekapan dan produktiviti tenaga kerja, tetapi mampu mengembangkan syarikat menjadi sebuah entiti yang mahir dalam aktiviti e-dagang. 

"Tidak dapat disangkal lagi pendigitalan adalah langkah yang mesti diambil oleh usahawan tempatan untuk memastikan syarikat kekal berdaya saing di dalam persekitaran normal baharu ini. 

"Saya melihat ini sebagai waktu yang paling baik untuk kita memberi sepenuh fokus kepada pengaplikasian teknologi dan penciptaan inovasi  untuk dijadikan pemangkin cara pemikiran dan pekerjaan kita,” katanya.

Normal baharu ini juga, katanya, membuka ruang dan mengalakkan sesi bekerja melalui atas talian dari kediaman masing-masing. 

“Saya percaya dengan perkembangan ini, syarikat-syarikat dari segenap sektor ekonomi negara akan mengubah cara mereka bekerja pada masa hadapan dan akan memberi fokus kepada kepentingan mencapai keseimbangan dalam produktiviti dan kehidupan berkeluarga. 

“Saya pasti, syarikat-syarikat Malaysia juga akan menambah nilai kepada pengalaman bekerja mereka semasa PKP ini pada masa hadapan," katanya.

Mohamed Azmin berkata, MITI ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan tahniah kepada semua rakyat Malaysia khususnya kepada lebih daripada 15 juta pekerja termasuk 1.4 juta rakyat yang bekerja sendiri,  yang telah berganding bahu dengan Kerajaan untuk menangani COVID-19.  

“Sambutan Hari Pekerja ini adalah untuk menghargai titik peluh dan perjuangan golongan pekerja yang telah menyumbang ke arah kemakmuran bersama,”ujarnya.  

-- BERNAMA

 

 

    Berita Lain-lain

Serba Dinamik dapat projek bernilai RM1.47 bilion di Abu Dhabi

KUALA LUMPUR, 6 Ogos -- Subsidiari milik penuh Serba Dinamik Holdings Bhd, Serba Dinamik International Ltd (SDIL) telah menerima surat anugerah dari Future Digital Data Systems LLC (FDDS) bagi melaksanakan kontrak pemerolehan, pembinaan, kejuruteraan, penyiapan sebuah pusat data dan kemudahan berkaitan seperti infrastruktur serta lanskap di Emiriyah Arab Bersatu (UAE). 


Petronas tarik balik rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi mengenai SST

PUTRAJAYA, 3 Ogos  -- Petroliam Nasional Berhad (Petronas) hari ini menarik balik rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuching bahawa Sarawak berhak mengutip cukai jualan bagi produk petroleum.


UCT akan bina kemudahan pembuatan di Batu Kawan

KUALA LUMPUR, 30 Julai -- Ultra Clean Holdings Inc (UCT), pemaju dan pembekal subsistem kritikal yang tersenarai di NASDAQ Amerika Syarikat akan membina kemudahan pembuatan berkeluasan 300,000 kaki persegi di Taman Perindustrian Batu Kawan, Pulau Pinang.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]