Berita

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrikKUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 

Menerusi kenyataan media hari ini, selain memperkukuh sistem bekalan elektrik ke hospital yang menjadi pusat perubatan bagi menangani wabak COVID-19, TNB turut meletakkan 79 set jana kuasa bergerak dengan pelbagai kapasiti di seluruh negara. 

"Sistem bekalan elektrik ke hospital-hospital yang menjadi pusat perubatan bagi menangani wabak COVID-19 turut diperkukuh seperti Hospital Sungai Buloh dan Hospital Kuala Lumpur. 

"Set jana kuasa mudah alih juga digerakkan dan kesemuanya berada dalam keadaan bersedia sekiranya diperlukan," menurut kenyataan itu. 

TNB turut memaklumkan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah mengadakan sesi lawatan ke Pusat Kawalan Wilayah Selatan dan Metro serta National Load Dispatch Centre di Ibu Pejabat TNB hari ini. 

Dalam sesi lawatan tersebut, Shamsul Anuar menyuarakan keyakinannya terhadap TNB serta kesiapsiagaan bekalan elektrik di Semenanjung Malaysia dalam menghadapi cabaran PKP. 

"Tentunya ketika rakyat Malaysia mematuhi perintah untuk berada di rumah, warga kerja TNB berperanan penting memastikan bekalan elektrik yang stabil dapat dinikmati semua.

“Saya juga dimaklumkan TNB bersedia memastikan bekalan elektrik ke hospital-hospital, baik di bandar mahupun klinik-klinik kesihatan di luar bandar, terjamin,” katanya. 

Turut hadir Timbalannya, Ali Biju; Ketua Setiausaha kementerian Datuk Zurinah Pawanteh; Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Noor Afifah Abdul Razak dan Ketua Pegawai Operasi Suruhanjaya Tenaga Abdul Rahim Ibrahim.

-- BERNAMA

 

 
    Berita Lain-lain

Kaedah prorata pastikan pengguna tidak dikenakan caj berlebihan: TNB

KUALA LUMPUR, 28 Mei  -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjelaskan kaedah prorata yang digunakan untuk pelarasan bil elektrik sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak akan menyebabkan pengguna dikenakan caj yang berlebihan.


KeTSA tawarkan 1,000MW kuota solar di bawah program LSS@MenTARI

IPOH, 28 Mei -- Kementerian Tenaga dan Sumber Asli melalui Suruhanjaya Tenaga (ST) akan membuka proses bidaan secara kompetitif untuk Program Solar Berskala Besar oleh Industri Elektrik Malaysia Bagi Menarik Pelaburan Tenaga Boleh Diperbaharui (LSS@MenTARI) mulai 31 Mei ini untuk tempoh tiga bulan.


Ekonomi Malaysia bakal alami kelembapan ketara berikutan penurunan terbesar IP pada Mac

KUALA LUMPUR, 22 Mei  -- Indeks Pelopor (IP) pada Mac 2020 merekodkan penurunan bulanan terbesar sejak November 1991 berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan selama dua minggu mulai 18 Mac bagi membendung penularan COVID-19, menurut Jabatan Perangkaan.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]