Berita

MESTECC sasar 300MW permeteran tenaga bersih tahun ini - Yeo Bee YinJASIN, 6 Jan -- Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) menyasarkan kelulusan kuota 300MW untuk program pemeteran tenaga bersih (NEM) tahun ini.

Menterinya Yeo Bee Yin berkata Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) telah meluluskan 102MW NEM tahun lepas dan sasaran itu mampu dicapai dengan pembaharuan dasar NEM yang mula dilaksanakan pada 2019.

"Bermula Januari 2019, kita guna asas satu-atas-satu iaitu jika kita beli tenaga elektrik 50 sen, kita jual 50 sen. Ini menjadikan pelaburan projek NEM berbaloi dan kadar penyertaan tinggi iaitu 102MW tahun lepas.

"Angka ini adalah kira-kira 3.7 kali ganda pencapaian keseluruhan tiga tahun sebelumnya (2016, 2017 dan 2018) iaitu 27.8 MW," katanya pada sidang media selepas melancarkan projek Sistem Solar PV Atas Bumbung oleh Xinyi Group di Lipat Kajang di sini hari ini.

Turut hadir Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Melaka, Datuk Tey Kok Kiew; Ketua Pegawai Eksekutif SEDA Dr Sanjayan Velautham; dan Pengarah Urusan Xinyi Malaysia Datuk Liu Xiao Rong.

Sistem solar PV merupakan inisiatif MESTECC bagi menggalakkan penggunaan tenaga boleh baharu di Malaysia, dengan tenaga yang dihasilkan daripada pemasangan sistem solar PV, digunakan terlebih dahulu dan tenaga berlebihan boleh dijual kepada TNB.

Yeo berkata projek Sistem Solar PV Atas Bumbung oleh Xinyi Group itu, yang merupakan projek terbesar NEM di negara ini,  mampu menghasilkan 31MW apabila siap sepenuhnya, dan melibatkan pelaburan RM60 juta.

Beliau bagaimanapun berkata lebih banyak usaha perlu dilakukan bagi meningkatkan penggunaaan tenaga boleh baharu di Malaysia memandangkan sasaran 300MW pada masa ini dilihat agak kecil berbanding permintaan 18GW tenaga elektrik harian pengguna di negara ini.

"Grid elektrik mampu bekalkan 24GW, oleh itu kita mampu tampung permintaan. Namun jika kita lihat potensi tenaga solar dari sudut teknikal, kita ada kira-kira empat juta bangunan boleh dipasang panel solar dan mampu menghasilkan 37GW. Ini boleh dicapai menerusi kesedaran terhadap teknologi hijau," katanya.

Sementara itu, Liu dalam ucapannya berkata Sistem Solar PV Atas Bumbung akan menyediakan penjimatan sebanyak RM15.9 juta setahun untuk syarikat dari segi kos elektrik dan mengurangkan 39,649 tan pelepasan karbon setiap tahun.

“Kami telah menyelesaikan fasa satu projek ini yang melibatkan 12MW dan fasa dua 7MW, Kami sedang membangunkan fasa ketiga projek itu yang melibatkan 12MW,” katanya.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

Serba Dinamik peroleh 12 projek baharu setakat tahun ini

KUALA LUMPUR, 4 Feb -- Serba Dinamik Holdings Bhd, menerusi anak syarikatnya memperoleh 12 projek setakat ini pada tahun ini.


Suruhanjaya Tenaga keluar 36 kompaun berjumlah RM3.6 juta kepada TNB

KUALA LUMPUR, 21 Jan -- Suruhanjaya Tenaga (ST) telah mengeluarkan 36 kompaun berjumlah RM3.6 juta kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB), pada bulan Disember 2019.


SEDA kukuhkan pertumbuhan tenaga boleh diperbaharui pada 2019

KUALA LUMPUR, 4 Jan -- Lembaga Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) Malaysia telah meluluskan kuota 108MW untuk program pemeteran tenaga bersih (NEM) terkumpul untuk tempoh sehingga November 2019.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]