Berita

"Individu tidak boleh selesaikan masalah seperti perubahan iklim sendirian" - Barack Obama.

Barack Obama

KUALA LUMPUR, 13 Dis -- "Individu tidak dapat menyelesaikan masalah seperti perubahan iklim secara sendirian. Ia tidak akan berlaku,” kata bekas Presiden Amerika Syarikat Barack Obama.

Yang terbaik seseorang boleh lakukan, katanya, ialah terus bekerja dan berusaha untuk terus maju sebaik yang mungkin, memahami hakikat bahawa seseorang itu tidak akan dapat menyelesaikan tugas itu.

“Kita pada asasnya berlari dalam perlumbaan (dan) membawa baton, kemudian hulurkan kepada pelari lain, yang akan terus mara.

“Memang difahami apabila anda masih muda, anda berasa memerlukan tindakan segera tetapi (anda) juga perlu faham bahawa itulah yang akan berlaku,” katanya.

Obama menjawab persoalan daripada peserta sempena Persidangan Pemimpin Yayasan Obama: Program Asia Pasifik selepas sidang pleno beliau hari ini mengenai, Bagaimana Asia Pasifik Membentuk Kita. Moderator sidang pleno itu ialah saudara tiri perempuan beliau, Maya Soetoro-Ng.

Obama berkata beliau berpuas hati telah sediakan mekanisme yang mengenakan standard dan menghantar isyarat kepada perusahaan perniagaan yang mula melabur dalam tenaga bersih kerana mereka melihat perubahan akan datang.

“Dan itulah bagaimana perubahan akan berlaku dan bukan hanya untuk perubahan iklim. Jika anda prihatin tentang kemiskinan di negara ini, negara anda tidak akan menjadi miskin dalam sekelip mata...Jika anda prihatin mengenai kesaksamaan wanita, wanita tidak akan mendapat hak yang sama dalam sekelip mata. Atau antirasuah, atau apa sahaja anda akan hadapi rintangan”. 

Obama juga bercakap semasa beliau berada di Rumah Putih, apabila mereka merasa tidak dapat 100 peratus daripada apa yang mereka mahu, ia tidak memberi kesan kepada mereka.

Beliau berkata orang jarang mendapat 100 peratus daripada apa yang mereka mahu kerana dunia terlalu rumit. 

“Saya selalu memberitahu staf saya, kita akan membuat perkara lebih baik. Kerana lebih baik adalah bagus.

Obama juga berkongsi dengan hadirin antara pelajaran kepimpinannya, yang mengelilingi dirinya dengan orang-orang yang sanggup memberitahunya jika dia salah atau bertanya kepadanya.

“Jika semua yang anda ada adalah orang yang ‘ya’ sepanjang masa, (yang akan) ketawa mendengar semua jenaka anda...oh ya presiden, pandangan bijak, anda hebat, bukan sahaja anda tidak akan memperbaiki, anda akan membuat kesilapan besar,” katanya.

Beliau menggalakkan pemimpin muda untuk cukup yakin bahawa seseorang itu tidak tahu segala-galanya dan ia adalah bagus untuk belajar kebijaksanaan dan pengalaman daripada orang lain. 

Sesi itu merupakan sebahagian daripada program Pemimpin, yang turut merangkumi bengkel pembinaan kemahiran, latihan pembangunan kepimpinan dan peluang untuk berhubung dengan pemimpin daripada pelbagai bidang serta rantau berbeza.

Awal minggu ini, isteri Obama, Michelle dan bintang Hollywood Julia Roberts bercakap pada sidang pleno program itu. 

Pasangan itu mendedikasikan banyak masa mereka kepada Yayasan Obama yang tidak berasaskan keuntungan, termasuk inisiatif Girls Opportunity Alliance yang Obama promosikan di Vietnam.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrik

KUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 


Petronas sumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Yayasan Petronas, cabang tanggungjawab sosial korporat Petronas, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu petugas barisan hadapan hospital dan penjaga kesihatan untuk mengurangkan penyebaran penularan COVID-19 di Malaysia.


COVID-19: Kementerian Kesihatan, TNB seru korporat Malaysia bekerjasama bantu usaha kerajaan

KUALA LUMPUR, 20 Mac -- Kementerian Kesihatan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memulakan satu usaha kerjasama untuk menggalakkan syarikat korporat di Malaysia bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu memerangi penularan wabak COVID-19 di negara ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]