Berita

Tun M lawat aset LNG terapung kedua PetronasDaripada Saraswathi Muniappan

GEOJE (Korea Selatan), 27 Nov  -- Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini tiba di Samsung Heavy Industries Geoje Shipyard untuk lawatan ke aset kemudahan Gas Asli Cecair Terapung 2 Petronas (PFLNG) di sini.

Perdana Menteri diiringi Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, yang menjadi 'Lady Sponsor' akan memotong tali pada majlis menamakan kemudahan itu hari ini.

Kapal kedua yang merupakan unit pengeluaran LNG laut dalam dengan kapasiti 1.5 juta tan setahun itu, memulakan pembinaannya pada 2015, dan kini dijadualkan berlayar pada Februari 2020.

Ia adalah kapal LNG terapung pertama yang berupaya mencapai rizab gas laut dalam yang terletak sehingga 1,500 meter di bawah air.

Kemudahan itu adalah 100 peratus milik syarikat minyak dan gas negara, Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dan dibina oleh sebuah konsortium JGC Corporation of Japan dan Samsung Heavy Industries di Korea Selatan.

Kunjungan ke kemudahan di Geoje, sebuah bandar yang terletak di wilayah Gyeongsang Selatan, di bandar pelabuhan Busan, adalah sebahagian daripada lawatan rasmi Dr Mahathir ke negara ini.

Dr Mahathir tiba di Busan pada 24 Nov 2019 untuk menghadiri Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Korea Selatan, diikuti  lawatan rasmi ke Seoul dari 27-28 Nov, 2019.

Ini adalah lawatan rasmi pertamanya ke Korea Selatan sejak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada Mei 2018

-- BERNAMA

 


 
    Berita Lain-lain

Pelaburan RM100 juta POIC dengan syarikat Jepun ditandatangani

KOTA KINABALU, 4 Dis -- Misi pelaburan Sabah ke Jepun berjaya memuktamadkan perjanjian pelaburan sebanyak RM100 juta daripada Blue Capital Management Co Ltd (Blue Capital), sebuah syarikat dari Tokyo yang terlibat dalam penggunaan tenaga biojisim.


Kadar semasa tarif elektrik pengguna domestik kekal

KUALA LUMPUR, 3 Dis -- Kadar efektif tarif elektrik di Semenanjung Malaysia  bagi pengguna domestik akan dikekalkan manakala kadar surcaj pengguna komersial dan industri diturunkan bagi tempoh 1 Jan hingga 30 Jun, 2020.


Orang ramai dinasihat waspada bahaya elektrik ketika banjir

PUTRAJAYA, 3 Dis -- Suruhanjaya Tenaga (ST) menasihatkan orang ramai agar lebih berwaspada terhadap bahaya elektrik ketika banjir dan mengambil langkah-langkah persediaan bagi mencegah sebarang kemalangan berpunca dari elektrik.


    Main Sponsor


    Quotes© 2019 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]