Berita

Tun M lawat aset LNG terapung kedua PetronasDaripada Saraswathi Muniappan

GEOJE (Korea Selatan), 27 Nov  -- Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini tiba di Samsung Heavy Industries Geoje Shipyard untuk lawatan ke aset kemudahan Gas Asli Cecair Terapung 2 Petronas (PFLNG) di sini.

Perdana Menteri diiringi Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, yang menjadi 'Lady Sponsor' akan memotong tali pada majlis menamakan kemudahan itu hari ini.

Kapal kedua yang merupakan unit pengeluaran LNG laut dalam dengan kapasiti 1.5 juta tan setahun itu, memulakan pembinaannya pada 2015, dan kini dijadualkan berlayar pada Februari 2020.

Ia adalah kapal LNG terapung pertama yang berupaya mencapai rizab gas laut dalam yang terletak sehingga 1,500 meter di bawah air.

Kemudahan itu adalah 100 peratus milik syarikat minyak dan gas negara, Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dan dibina oleh sebuah konsortium JGC Corporation of Japan dan Samsung Heavy Industries di Korea Selatan.

Kunjungan ke kemudahan di Geoje, sebuah bandar yang terletak di wilayah Gyeongsang Selatan, di bandar pelabuhan Busan, adalah sebahagian daripada lawatan rasmi Dr Mahathir ke negara ini.

Dr Mahathir tiba di Busan pada 24 Nov 2019 untuk menghadiri Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Korea Selatan, diikuti  lawatan rasmi ke Seoul dari 27-28 Nov, 2019.

Ini adalah lawatan rasmi pertamanya ke Korea Selatan sejak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada Mei 2018

-- BERNAMA

 


 
    Berita Lain-lain

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrik

KUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 


Petronas sumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Yayasan Petronas, cabang tanggungjawab sosial korporat Petronas, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu petugas barisan hadapan hospital dan penjaga kesihatan untuk mengurangkan penyebaran penularan COVID-19 di Malaysia.


COVID-19: Kementerian Kesihatan, TNB seru korporat Malaysia bekerjasama bantu usaha kerajaan

KUALA LUMPUR, 20 Mac -- Kementerian Kesihatan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memulakan satu usaha kerjasama untuk menggalakkan syarikat korporat di Malaysia bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu memerangi penularan wabak COVID-19 di negara ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]