Berita

Dr M lancar teknologi ekstrak fenolik sawit berkelas dunia MPOBKUALA LUMPUR, 19 Nov -- Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini melancarkan teknologi mengekstrak fenolik sawit berkelas dunia yang dibangunkan oleh ahli sains di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Teknologi itu diperkenalkan semasa Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa (PIPOC) 2019 yang berlangsung di sini hari ini.

Fenolik sawit merupakan sebatian bioaktif boleh larut air yang amat berkhasiat.

“Kajian oleh MPOB membuktikan fenolik sawit memiliki pelbagai khasiat kesihatan termasuk aktiviti antioksida, antidiabetik, antihipertensi, perlindungan saraf dan antikeradangan.

“Ujian praklinikal dan klinikal mengesahkan ia amat berkhasiat dalam melindungi otak dan kesihatan jantung. Justeru, fenolik sawit digunakan secara meluas dalam sektor kesihatan dan kesejahteraan, termasuk nutraseutikal, kosmeseutikal serta industri makanan dan minuman kesihatan,” kata Ketua Pengarah MPOB, Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata teknologi tersebut telah dilesenkan kepada Phenolaeis Sdn Bhd yang mempunyai hubungan kukuh dengan Massachusetts Institute of Technology (MIT), rakan kongsi kerjasama MPOB.

Pada Disember 2017, Phenolaeis menjalinkan perkongsian dengan dua syarikat Mexico, iaitu Industrias AlEn dan Agroindustrias Unidas de México SA/ECOM Agroindustrial Corp untuk membina kilang pengeluaran fenolik sawit komersial pertama di dunia, berasaskan teknologi Malaysia sepenuhnya, di Palenque, Chiapas, Mexico.

Beliau berkata pelaburan modal asing yang besar dalam usaha pengkomersialan ini menunjukkan keyakinan terhadap modal intelek dan kapasiti inovasi Malaysia, serta berperanan sebagai model pengkomersialan teknologi Malaysia dalam perniagaan antarabangsa.

Kumpulan pertama produk komersial itu, di bawah cap dagangan Palm Fruit Bioactive ComplexTM (PFBc), direalisasikan sebagai bahan pukal di Amerika Syarikat (AS) pada Jun 2019 dan kini boleh didapati untuk pengedaran di seluruh dunia.

Amare Global, syarikat kesejahteraan mental terkemuka di AS, melancarkan produk pertama yang diformulasikan dengan PFBc, di bawah cap dagangan MentaHeartTM, di California pada September 2019.

Beberapa syarikat antarabangsa terkenal termasuk Xymogen, Shaklee dan Givaudan telah menandatangani surat hasrat untuk memasarkan serta mengedarkan produk berkenaan dan pada masa sama syarikat Malaysia berpeluang menjadi sebahagian daripada usaha pengkomersialan ini.

-- BERNAMA

 

    Berita Lain-lain

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrik

KUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 


Petronas sumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Yayasan Petronas, cabang tanggungjawab sosial korporat Petronas, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu petugas barisan hadapan hospital dan penjaga kesihatan untuk mengurangkan penyebaran penularan COVID-19 di Malaysia.


COVID-19: Kementerian Kesihatan, TNB seru korporat Malaysia bekerjasama bantu usaha kerajaan

KUALA LUMPUR, 20 Mac -- Kementerian Kesihatan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memulakan satu usaha kerjasama untuk menggalakkan syarikat korporat di Malaysia bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu memerangi penularan wabak COVID-19 di negara ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]