Berita

Dr Mahathir akan rasmi kongres minyak sawit terbesar duniaKUALA LUMPUR, 15 Nov -- Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan merasmikan kongres minyak sawit terbesar dunia, Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa (PIPOC) anjuran Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), yang akan berlangsung dari 19 hingga 21 Nov ini.

Ketua Pengarah MPOB, Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata Dr Mahathir turut dijadualkan menyampaikan ucaptama di acara itu.

“Perdana menteri sentiasa menjadi penyokong kuat kepada industri minyak sawit, dan kami memberi penghormatan kepada beliau untuk merasmikan PIPOC 2019, yang bertemakan ‘Balancing Sustainability Pillars’ (Mengimbangi Tonggak Kemampanan).

“Saya percaya kehadiran Dr Mahathir semasa acara itu akan memberi isyarat tepat bagi pembangunan industri ini dan sekali gus pastinya meningkatkan kepentingan PIPOC 2019,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ahmad Parveez berkata Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim pula akan menyampaikan ucapan alu-aluan untuk memulakan acara antarabangsa selama tiga hari itu di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini.

“PIPOC 2019 akan membincangkan aspek penting pengeluaran minyak sawit secara mampan, iaitu melibatkan bumi ini, rakyat dan keuntungan, dengan menumpukan penyelidikan terkini dan amalan dalam industri minyak sawit,” katanya.

PIPOC kali ini dijangka dihadiri lebih 7,000 peserta, terutama penyelidik, ahli akademik, penggubal dasar serta pakar industri dari seluruh dunia.

PIPOC juga mengetengahkan lima persidangan yang akan diadakan serentak melibatkan pertanian, bioteknologi dan kemampanan; kimia, teknologi pemprosesan dan biotenaga; oleo dan kimia khusus; ekonomi global dan pemasaran; serta makanan, kesihatan dan nutrisi.

Selain itu, pameran dengan lebih 400 gerai yang mempamerkan kecanggihan industri yang baharu, lawatan teknikal serta kejohanan golf turut diadakan.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrik

KUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 


Petronas sumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Yayasan Petronas, cabang tanggungjawab sosial korporat Petronas, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu petugas barisan hadapan hospital dan penjaga kesihatan untuk mengurangkan penyebaran penularan COVID-19 di Malaysia.


COVID-19: Kementerian Kesihatan, TNB seru korporat Malaysia bekerjasama bantu usaha kerajaan

KUALA LUMPUR, 20 Mac -- Kementerian Kesihatan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memulakan satu usaha kerjasama untuk menggalakkan syarikat korporat di Malaysia bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu memerangi penularan wabak COVID-19 di negara ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]