Berita

Pestech raih kontrak bekalan meter pintar dan penghantaran RM38.37 juta daripada TNB

KUALA LUMPUR, 11 Nov -- Anak syarikat Pestech International Bhd, Pestech Sdn Bhd meraih kontrak bekalan meter pintar dan penghantaran bernilai RM38.37 juta daripada Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, katanya kerja-kerja itu untuk Smart Billing Project Deployment Fasa 2 di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Cyberjaya untuk 2019 dan 2020.

Tempoh kontrak itu selama dua tahun, katanya.

Meter pintar atau Infrastruktur Pemeteran Maju merupakan peranti elektronik yang mencatatkan penggunaan elektrik dan memberikan maklumat kepada TNB untuk pemantauan dan pengebilan melalui frekuensi radio.  

“Sejajar dengan pelan TNB untuk melengkapkan sebanyak 9.1 juta isi rumah di seluruh Semenanjung Malaysia dengan meter elektrik pintar menjelang 2026, Pestech menyasarkan untuk merevolusikan teknologi yang digunakan dalam pengagihan tenaga dan mengambil projek yang berada di barisan hadapan bidang grid pintar,” katanya.

Kontrak itu sejajar dengan hala tuju Pestech yang menceburi bidang grid pintar melibatkan meter pintar fasa satu dan fasa tiga. 

“Kontrak ini membuka peluang kepada kumpulan untuk meninjau lebih banyak prospek dalam pasaran pemeteran pintar untuk menempatkannya dalam fasa keperluan lain dalam TNB, serta di rantau ini,” katanya.

Pestech berkata kontrak itu akan menyumbang secara positif kepada perolehan dan pendapatannya selaras dengan peringkat kemajuan yang akan diraih pada tahun kewangan berakhir 30 Jun, 2020 hingga 30 Jun, 2021 dan dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan masa depan dan aset bersih sesaham.

-- BERNAMA

 


 

    Berita Lain-lain

TNB ambil langkah proaktif perkukuh bekalan elektrik

KUALA LUMPUR, 26 Mac -- Tenaga Nasional Bhd (TNB) mengambil langkah proaktif dengan memastikan bekalan elektrik stabil susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuatkuasakan pada 18 Mac lepas. 


Petronas sumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta

KUALA LUMPUR, 23 Mac -- Yayasan Petronas, cabang tanggungjawab sosial korporat Petronas, menyumbang peralatan dan bekalan perubatan bernilai RM20 juta untuk membantu petugas barisan hadapan hospital dan penjaga kesihatan untuk mengurangkan penyebaran penularan COVID-19 di Malaysia.


COVID-19: Kementerian Kesihatan, TNB seru korporat Malaysia bekerjasama bantu usaha kerajaan

KUALA LUMPUR, 20 Mac -- Kementerian Kesihatan dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) telah memulakan satu usaha kerjasama untuk menggalakkan syarikat korporat di Malaysia bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu memerangi penularan wabak COVID-19 di negara ini.


    Main Sponsor


    Quotes© 2020 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]