Berita

Primax 95 dengan Pro-Drive merupakan pengubah suai dua geseran pertama dunia

KOTA KINABALU, 4 April (Bernama) -- Petronas Primax 95 dengan Pro-Drive yang dilancarkan tahun ini merupakan merupakan pengubah suai dua kali geseran pertama di dunia, dan membantu mengurangkan geseran sebanyak 20 peratus berbanding pengubah geseran tunggal sebelumnya.

Formula bahan api baharu itu memanfaatkan kemudahan penyelidikan dan pembangunan bertaraf dunia di Eropah dan AS, menjanjikan pemanduan lancar, prestasi enjin responsif, dan peningkatan kecekapan bahan bakar Petronas.

Ketua Teknologi Bahan Api Petronas, Mohamad Hafiz Abd Aziz, berkata detergen dua kalinya membantu menghapuskan sehingga 99 peratus deposit karbon bagi memastikan kebersihan enjin dan kecekapan bahan api yang lebih baik.

Mohamad Hafiz berkata jurutera mencipta bahan api yang memenuhi keperluan teknologi enjin jalan raya semasa, daripada suntikan tidak langsung kepada suntikan langsung serta hibrid.

"Selain itu, kimia anti-karat memberikan enjin dua kali perlindungan yang lebih baik untuk prestasi enjin unggul. Kami membangunkan bahan api baharu untuk memenuhi keperleuan manusia dan keperluan enjin,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata hasil daripada ujian bersama lebih 200 pengguna sangat menggalakkan, dengan lebih 70 peratus peserta mendapati bahan api baharu lebih baik daripada bahan api semasa mereka dari segi kelancaran, responsif dan kecekapan.

Pada 29 Jan, Petronas Dagangan Bhd memperkenal Petronas Primax 95 baharu dengan Pro-Pemanduan sebagai sebahagian daripada komitmen syarikat untuk merealisasikan pengalaman pemanduan yang lancar.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Kerajaan akan lancar Dasar Tenaga Negara hujung bulan ini - Mustapa

KUALA LUMPUR, 9 Ogos (Bernama) -- Kerajaan akan melancarkan Dasar Tenaga Negara 2021-2040 pada hujung bulan ini untuk meningkatkan aliran pelaburan dan memajukan matlamat pembangunan mampan Malaysia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.


Kumbahan mentah mampu hasil gas butanol, etanol

CYBERJAYA, 8 Ogos (Bernama) -- Kajian rintis di Loji Rawatan Kumbahan Cyberjaya mendapati setiap 15 liter kumbahan mentah mampu menghasilkan 15 peratus gas butanol dan 1.5 peratus etanol.


Malaysia berpotensi jadi hab pembuatan sel bahan api hidrogen - MAHE

KUALA LUMPUR, 4 Ogos  (Bernama) -- Malaysia berpotensi menjadi hab pembuatan sel bahan api hidrogen untuk aplikasi dalam mobiliti hidrogen dan sistem bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS), kata Persatuan Tenaga Hidrogen Malaysia (MAHE).


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]