Berita

Penurunan harga arang batu, gas tidak beri kesan pada tarif elektrik : TNBKUALA LUMPUR, 4 April (Bernama) -- Penurunan harga arang batu dan gas global baru-baru ini tidak akan menjejaskan tarif elektrik di Malaysia kerana ia masih lebih tinggi daripada harga asas yang ditetapkan semasa semakan tiga tahun pada 2018, kata Tenaga Nasional Bhd (TNB).

Pengerusi TNB, Tan Sri Leo Moggie berkata harga arang batu dan gas kira-kira US$90 setan dan RM28 setiap MMBtu adalah lebih tinggi daripada US$75 setan dan RM27.20 setiap MMBtu semasa semakan.

“Harga arang batu nampaknya merosot, tetapi dari perspektif komoditi antarabangsa, harganya lebih tinggi dari harga asas yang ditetapkan untuk penjanaan tenaga.

“Pada pandangan TNB, selagi dasar kajian semula kos bahan bakar dan Kos Pelepasan Tidak Seimbang (ICPT) dilaksanakan, kami mengikut sistem sedia dan kerajaan akan mengkaji semula kos penjanaan elektrik setiap enam bulan,” katanya kepada pemberita pada majlis Forum Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Yayasan Kepimpinan Perdana 2019 di sini hari ini.

Leo Moggie berkata, terpulang kepada kerajaan untuk melakukan semakan semula tarif elektrik kerana ia di luar bidang kuasa TNB untuk campur tangan dalam keputusan tersebut.

Sementara itu, Khazanah Nasional Bhd berkata ia masih belum menerima pelan strategik dari Malaysia Airlines Bhd berhasrat untuk bersaing dalam industri penerbangan dan membuat keuntungan yang lebih baik.

"Tidak, belum lagi. Itu yang kita masih tunggu. (Jadi) tunggu dan lihat bila ia dibentangkan.

"Sekali lagi, seperti yang saya katakan sebelum ini, kami berharap untuk mendapatkannya (tentatif) kepada kerajaan sebelum akhir tahun,”kata Pengarah Urusan Datuk Shahril Ridza Ridzuan kepada pemberita.

Bertemakan 'Mempercepatkan Revolusi Perindustrian Keempat di Malaysia', forum satu hari itu menyatukan terbaik pemimpin perniagaan dan industri untuk memberikan pandangan dan idea tentang industri 4.0.

-- BERNAMA

    Berita Lain-lain

Kerajaan akan lancar Dasar Tenaga Negara hujung bulan ini - Mustapa

KUALA LUMPUR, 9 Ogos (Bernama) -- Kerajaan akan melancarkan Dasar Tenaga Negara 2021-2040 pada hujung bulan ini untuk meningkatkan aliran pelaburan dan memajukan matlamat pembangunan mampan Malaysia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.


Kumbahan mentah mampu hasil gas butanol, etanol

CYBERJAYA, 8 Ogos (Bernama) -- Kajian rintis di Loji Rawatan Kumbahan Cyberjaya mendapati setiap 15 liter kumbahan mentah mampu menghasilkan 15 peratus gas butanol dan 1.5 peratus etanol.


Malaysia berpotensi jadi hab pembuatan sel bahan api hidrogen - MAHE

KUALA LUMPUR, 4 Ogos  (Bernama) -- Malaysia berpotensi menjadi hab pembuatan sel bahan api hidrogen untuk aplikasi dalam mobiliti hidrogen dan sistem bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS), kata Persatuan Tenaga Hidrogen Malaysia (MAHE).


    Main Sponsor


    Quotes© 2022 BERNAMA. All Rights Reserved. Disclaimer | Privacy Policy | Security Policy This material may not be published, broadcast,
rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.

Best viewed in Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) with 1920 x 1080 resolution

Contact us :
General [ +603-2693 9933, helpdesk@bernama.com ]
Product/Service Enquiries [ +603-2050 4466, portal@bernama.com ]